54.162.173.119 US
 

U prvih šest mjeseci 80 posto više požara nego lani

Piše:
utorak, 8.7.2003. 16:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U PRVIH šest mjeseci ove godine izbilo je 80 posto više požara nego lani i izgorjelo tri puta više površine, izvijestio je glavni državni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin na konferenciji za novinare u Centru za koordinaciju, praćenje i gašenje požara u Divuljama kod Trogira.

Dobrim ustrojem protupožarne zaštite požari su ugašeni u samu početku i nisu nanijeli veću štetu, rekao je Jurin, no zamjerio je službama za preventivnu djelatnost da nisu dobro obavljale svoj posao.

"Da su svi obavili posao u prevenciji, ne bi ni bilo požara osim onih što su nastali zbog vremenskih neprilika, poput udara groma i suše", ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik. Jurin je zbog toga prozvao Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste i HEP, no najodgovornijima za protupožarnu zaštitu na svojem području smatra jedinice lokalne uprave i samouprave.

Gradovima i općinama Jurin je prigovorio zbog divljih odlagališta smeća koja su najčešći uzrok požara. Hrvatskim cestama i Željeznicama zamjera neodržavanje pojasa oko prometnica a HEP je, podsjetio je, obvezan čistiti i održavati prostor ispod dalekovoda, jer je iskrenje kabela pod naponom jedan od najčešćih uzroka požara. Zato je, kazao je, MUP pojačao inspekcijske nadzore i protiv svih koji su zakazali u provedbi preventivnih mjera podnio je prekršajne prijave. Osim toga zbog najveće suše u zadnjih 30-ak godina treba postrožiti zabranu paljenja vatre na otvorenom, posebno na poljima.

Jurin je, međutim, upozorio da se bez dovoljno novca ne može uspješno boriti s požarima. Ove je godine iz državnog proračuna za sustav vatrogastva predviđeno samo deset milijuna kuna, što nije dostatno. Toliko je bilo određeno i lani, dodao je, ali je naknadno za tu namjenu određeno još 13 milijuna.

Glavni vatrogasni zapovjednik izrazio je nadu kako će odgovorni na vrijeme shvatiti potrebe vatrogastva i ove godine novac na vrijeme doznačiti.

Posebno je podsjetio na slabu tehničku opremljenost vatrogasaca i manjak ljudstva na obali, zbog čega ljeti organizira ispomoć s kontinenta, pa su 23 vozila s oko 500 članova DVD-a i javnih vatrogasnih postrojba iz unutrašnjosti raspoređena uglavnom na otocima koji su i najugroženiji.

U Divuljama kod Trogira smješten je Operativni centar glavnog vatrogasnog zapovjedništva, koji na dojavu požara žurno reagira i po potrebi, uz snage javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojba, poziva i namjenske postrojbe Oružanih snaga i posebne intervencijske postrojbe MUP-a.

Četiri namjenske postrojbe Oružanih snaga sastavljene su od po 100 pripadnika četiriju gardijskih brigada i smještene su u Kninu, Šibeniku, Zadru i Pločama.

Intervencijske postrojbe MUP-a s tristotinjak ljudi iz javnih vatrogasnih postrojba, koji su prošli posebnu vježbu specijalne policije, smještene su u Šibeniku, Zadru, Divuljama i Dubrovniku. Uz to vatrogascima su na raspolaganju i po četiri "canadaira" i helikoptera te dva navalno-izvidnička zrakoplova "airtraktora". Mornarica sudjeluje s tri broda za prijevoz vatrogasaca i opreme.

Gašenju požara, posebno onih uz državne granice, ove će godine uvelike pripomoći sporazumi sa Slovenijom i Madžarskom te Bosnom i Hercegovinom, koji omogućuju ulazak hrvatskih vatrogasaca u teritorij susjedne države i sprječavanje širenja požara preko granice. Glavni vatrogasni zapovjednik Jurin zaključio kako će ovo biti puno teža sezona nego prošlogodišnja, ali da su se vatrogasci i bolje pripremili.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije