U Zagrebu predstavljeno drugo izdanje knjige biskupa komarice "U obranu obespravljenih"

Drugo izdanje knjige banjolučkog biskupa Franje Komarice "U obranu obespravljenih", u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske, predstavljeno je večeras u zagrebačkom samostanu sv. Križa.

Tom je prigodom biskup Komarica rekao da se nakon posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Banjaluci u lipnju ove godine u njegovoj biskupiji dosta toga promijenilo na bolje. Istaknuo je da se obnavljaju kuće izbjeglih Hrvata, najviše uz pomoć Caritasa banjolučke biskupije, te da se osjeća i bolja komunikacija među pripadnicima sva tri entiteta.

U knjizi "U obrani obespravljenih" objavljen je izbor od 300 različitih dokumenata, pisama, apela, izjava, intervjua biskupa Komarice i banjolučkog Ordinarijata od 1991. do 1995.

Biskup Komarica je, uz ostalo, rekao da se u zadnje vrijeme u njegovu biskupiju vratilo tek tri posto Hrvata, te dodao da se dvadeset puta više vratilo Bošnjaka.

Biskup je istaknuo kako redovitim obilaskom župa nastoji pripomoći što boljem povratku banjolučkih katoličkih vjernika na vlastita ognjišta, a osim tamošnjeg Caritasa traži i pomoć vlasti Republike Srpske te međunarodnih organizacija. Za život dostojan čovjeka, rekao je biskup, nužno je praštanje i pomirenje pripadnika svih triju vjera i nacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Katolička crkva u BiH najviše stradala, protjerano je dvije trećine vjernika, 95 posto sakralnih objekata je srušeno, a ubijeno je šest svećenika.

Knjigu "U obrani obespravljenih" predstavili su Niko Vidović, akademik Josip Bratulić i dr. fra Velimir Blažević, a u sklopu promocije prikazan je i film o stradanju banjolučke biskupije i poslijeratnom životu u njoj pod nazivom "Glas za čovjeka", autora Zdravka Fučeka.

Sutra, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, biskup Komarica će u crkvi sv. Križa u Sigetu predvoditi svečano misno slavlje u 11 sati.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara