54.224.94.8 US
 

Udruga pacijenata o smanjenju predugačkih lista čekanja

Piše:
ponedjeljak, 22.11.2004. 12:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u današnjem je priopćenju ocijenila da su predugačke liste čekanja trenutno najbolnija točka zdravstvenog sustava.

Hrvatska je po Ustavu definirana kao socijalna država, no pacijenti koji nemaju novaca, a to je većina, životno su ugroženi što neposredno dokazuju predugačke liste čekanja, upozorava UHP.

Hrvatska ima dovoljno vrhunskih stručnjaka, tehničkih kapaciteta i financijskih sredstava da se problem lista čekanja u kratkom roku može bitno smanjiti.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi trebalo bi poboljšati komunikaciju unutar struke, kao i na relaciji pacijent - struka, te struka - civilne udruge.

Treba uvesti drugu smjenu za dijagnostiku, specijalističke preglede i sl., s ciljem da se svi zdravstveni kapaciteti dnevno koriste u dvije smjene, što bi liste čekanja smanjilo za pola, tvrdi UHP.

U bolnicama treba onemogućiti privatnu praksu kao dopunsku. Liječnici koji prije podne ne mogu primiti pacijenta, već ga naručuju za nekoliko mjeseci, popodne istoga pacijenta u istoj bolnici primaju privatno, u sklopu dopunske prakse, i to naplaćuju.

Svim zdravstvenim djelatnicima treba omogućiti odabir između rada u državnoj službi ili isključivo u privatnoj praksi, a zabraniti mogućnost rada malo jednog, malo drugog, jer je to izravan sukob interesa, ističe UHP.

Udruga pozdravlja napore ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga na smanjenju cijena lijekova, jer to je stvarna i velika ušteda, kao i donošenje Zakona o pravima pacijenata, kaže se u priopćenju.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najnovije