ULAGAČI OPTIMISTIČNI U POGLEDU JENA

Jen se na svjetskim tržištima deviza prošloga tjedna ponovno približio najvišoj razini u zadnje četiri godine prema dolaru te najvišoj u četiri mjeseca u odnosu na euro, zbog dobrih gospodarskih pokazatelja Japana. L

U takvim uvjetima jen je porastao 1,3 posto prema dolaru, na 104,6 jena za dolar. Toliko je dobio na vrijednosti i u odnosu na euro, tako da stoji 126,83 jena za euro.

Najnovije tromjesečno izvješće japanske središnje banke Bank of Japan pokazalo je da je optimizam među tamošnjim velikim proizvođačima na najvišoj razini od lipnja 1997. Nadalje, pokazalo je poboljšanje povjerenja u malim tvrtkama i neproizvodnim djelatnostima. "Jen je već ostvario veći rast, no novo izvješće ukazuje na to da bi trebali očekivati njegovo daljnje jačanje", kazao je Jesper Dannesboe, glavni valutni analitičar u Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Početkom tjedna 'vjetar u leđa' dalo mu je i pisanje londonskog izdanja Timesa o tome da je Japan obustavio svoje poteze slabljenja nacionalne valute, citirajući izvor blizak japanskoj središnjoj banci Bank of Japan (BOJ). No, nakon toga oglasilo se japansko ministarstvo financija te podsjetilo tržišta da ono nadzire valutnu politiku, kao i da će nastaviti intervenirati pokaže li se potrebnim. "Samo je pitanje vremena kada će ponovo intervenirati", kazao je Aziz McMahon, valutni strateg u ABN Amro banci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, euro je zabilježio najnižu razinu ove godine u odnosu na dolar, kako je tržišta zabrinjavalo moguće smanjenje kamatnih stopa na prošlotjednom sastanku ECB-a. Nakratko se bio spustio i na 1,2050 dolara.

No, tržišta su zatim ocijenila da su prodaje možda otišle predaleko. Također, ECB se nije odlučio na snižavanje troškova kreditiranja, objavivši u četvrtak da kamatne stope ostaju na dva posto. "Očekivanja rezanja kamatnih stopa u eurozoni i dalje su prisutna, no u ECB-u, dok ne dobiju jasniju sliku stanja u gospodarstvu, ne žele otpočeti agresivne promjene razine kamata". kazao je valutni strateg u UBS-u, Mark McFarland. Dodatno, bolje od očekivanja izvješće o američkoj zaposlenosti, osnažilo je dolar, jer bi američka središnja banka sada mogla razmotriti i dizanje kamatnih stopa. Stoga je euro kraj tjedna dočekao na 1,2133 dolara, gotovo isto kao i u tjednu ranije.

(Hina)xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara