54.80.97.221 US
 

UN: SLOBODE U ARAPSKOM SVIJETU UGROŽENE ZBOG RATA PROTIV TERORA

Piše:
ponedjeljak, 20.10.2003. 13:52
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Američki rat protiv terorizma poslužio je autokratskim arapskim vladarima kao opravdanje za pojačano suzbijanje političkih sloboda u njihovim zemljama, upozorava UN u izvješću objavljenom u ponedjeljak. L

"Možda najozbiljnija posljedica rata protiv terora jest da je vladajućim režimima u pojedinim arapskim zemljama poslužio kao lažno opravdanje za suzbijanje sloboda zahvaljujući proširenoj definiciji terorizma", navodi se u UN-ovu izvješću o arapskom razvoju u ovoj godini.

Izvješće, koje obuhvaća 270 milijuna Arapa, u Ammanu je objavio Rima Khalaf Hunaidi, pomoćnik glavnog tajnika UN-a i regionalni direktor UNDP-ova Regionalnog ureda za arapske države.

Hunaidi, koji je predvodio 40 arapskih intelektualaca koji su izradili izvješće, rekao je da se studija bavi izazovima s kojima su suočeni Arapi koji sve više strahuju od kulturnog izumiranja u globalnoj kulturi.

"Istina je da arapska kultura nema izbora doli uključiti se... Ne može se zatvoriti i živjeti u prošlosti i nasljeđu", rekao je.

Izvješće upozorava na jačanje cenzure u arapskim zemljama - od ograničavanja pristupa Internetu do zabrana objavljivanja materijala za kojeg se ocijeni da podupire "terorizam".

Arapske vlade iskoristile su arapsko-izraelski sukob i napetosti zbog rata u Iraku kako bi, u ime "mobilizacije" protiv neprijatelja, suzbile građanske slobode i domaću oporbu.

Nevladine skupine ove su godine bile izložene većim zakonskim i praktičnim preprekama, dok je borba za veća prava žena u nekim zemljama unazađena a u drugima znatno usporena, navodi se u dokumentu.

Izvješće ne iznosi sudove o američkim poslijeratnim ciljevima u Iraku, no ističe kako Arapi taj rat smatraju pokušajem "stranih sila da restrukturiraju regiju vođeni vlastitim interesima".

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Val protuarapskog raspoloženja na Zapadu, koji je dobio veliki publicitet, pojačao je nezadovoljstvo ljudi u regiji.

Odnosi između Arapa i Zapada napeti su od terorističkih napada 11. rujna 2001., zbog kojih su Arapi postali predmetom kleveta. To u mnogim slučajevima odražava neznanje i predstavlja neopravdano zlostavljanje, rekao je Hunaidi.

Izvješće spominje i etničko profiliranje Arapa i muslimana u Sjedinjenim Državama. Jak pad broja arapskih studenata u Americi ograničava mogućnosti za obrazovanje.

Arapi ipak ne bi smjeli zatvoriti vrata vanjskom svijetu i dijalogu kultura, smatra Hunaidi.

Izvješće poziva na kritiku stanovitih islamskih učenja koja predstavljaju zapreku modernizaciji i potrazi za "arapskom renesansom".

Ne imenujući izravno Saudijsku Arabiju, izvješće upozorava na "tajni dogovor autokratskih režima i pojedinih konzervativnih teologa" koji islam tumače u skladu s vlastitom politikom.

U nedostatku "mirnih i učinkovitih političkih kanala za rješavanje nepravdi u arapskom svijetu", zabilježen je porast tajnih islamskih skupina koje zagovaraju nasilje.

Postoji potreba za "oslobađanjem religije od utjecaja politike i oslobađanjem vjerskih institucija od političkih vlasti, vlada i radikalnih vjerskih pokreta", ističe se u izvješću.

Mnogi od zapadno orijentiranih arapskih intelektualaca koji su sudjelovali u izradi studije pozivaju ipak na priznanje prava na razlike u islamu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije