54.81.78.135 US
 

Ustavni sud: veleučilišta ne uživaju autonomiju sveučilišta

Piše:
četvrtak, 23.10.2003. 14:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ustavni sud utvrdio je danas da se ustavna jamstva za autonomiju sveučilišta ne odnose na veleučilišta i stoga je odbio prijedlog splitskog Veleučilišta za ocjenom ustavnosti odredbe Zakona o visokim učilištima po kojoj Vlada imenuje upravno vijeće veleučilišta.

Rektor veleučilišta u Splitu Boris Anzulović tražio je da se ukine odredba po kojoj veleučilištem upravlja upravno vijeće koje na četiri godine imenuje Vlada kao njegov osnivač, tvrdeći da se time zadire u Ustavom zajamčenu autonomiju sveučilišta.

Ustavni sud jednoglasno je odbio Anzulovićev zahtjev kao neosnovan ustvrdivši da se u Zakonu o visokim učilištima različito uređuje osnutak, ustroj i djelovanje sveučilišta i veleučilišta. Javna sveučilišta se, naime, osnivaju zakonom, a javna veleučilišta uredbom Vlade.

Jamstvo autonomije sveučilišta odnosi se na zakonom ustanovljena sveučilišta koje se bave sveučilišnim i znanstvenim obrazovanjem, kao posebnom vrstom visokog obrazovanja. Veleučilišta su, pak, visoke stručne škole koje se bave obrazovanjem različitim od sveučilišnog i znanstvenog, stajalište je Ustavnog suda.

Zakonsko rješenje prema kojem veleučilište ima upravno vijeće koje kao osnivač imenuje Vlada ne može se ispitivati sa stajališta ustavnog jamstva autonomije sveučilišta jer se to ustavno jamstvo ne odnosi na veleučilišta, zaključio je Ustavni sud.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osnivači visokih učilišta, uključujući i veleučilišta, su u roku šest mjeseci od donošenja Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokim obrazovanju, donesenom u srpnju ove godine, morali uskladiti svoje statute i druge akte s tim zakonom. Zbog prijelazne odredbe da do usklađivanja s novim propisima nastavljaju s radom prema važećim propisima, Ustavni sud je mogao ocjenjivati ustavnost Zakona o visokim učilištima koji je, inače, prestao važiti donošenjem novog zakona.

Inače, Vlada je danas na prijedlog Ministarstva znanosti i tehnologije Veleučilište u Splitu pripojila tamošnjem Sveučilištu.

Ustavni sud je odbacio i Vladin zahtjev za ocjenu ustavnosti Programa i mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Makarske od 2003. do 2005. jer se ne radi o propisu. Ustavni sud, naime, može ocjenjivati samo one akte koji imaju pravne karakteristike propisa.

(Hina) ggrb soKomentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije