54.81.232.54 US
 

Vaba kreditira studente

Piše:
ponedjeljak, 29.1.2007. 14:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POVLAŠTENI studentski krediti namijenjeni su financiranju osnovnih troškova studiranja, a Vaba d.d. banka Varaždin prva je uvela takav način kreditiranja studenata jer se time financiraju osnovni troškovi života za vrijeme studija, a ne samo školarina.

Krediti će se odobravati do 2.000,00 kuna mjesečno redovnim i izvanrednim studentima preddiplomskih i diplomskih studija s prebivalištem na području Županije, a kamata je 4,99 posto godišnje.

 Vremensko korištenje kredita određeno je brojem godina potrebnih za redovni dovršetak određenog studija, a redovno izvršenje akademske godine je uvjet za ostvarivanje prava. Svrha koja se želi postići je, na razini visokog obrazovanja, povoljnim kreditima poticati, motivirati i omogućiti studiranje što većem broju mladih ljudi s područja Krapinsko-zagorske županije  i time bitno povećati broj visokoobrazovanih građana, kao preduvjeta za brži razvoj županije i šire regije. Ako podnositelja zahtijeva zbog socijalnog statusa banka ocijeni kreditno nesposobnim, Županija će preuzeti solidarno jamstvo za osiguranje povrata kredita.

Krapinsko-zagorska županija među prvima u Hrvatskoj uvodi takav model pomoći studentima, a od drugih modela se razlikuje  po izvrsnosti tj. svim studenti koji završe studij s prosjekom ocjena 5,0 županija će platiti cjelokupan iznos kredita, a onima koji će imati prosjek veći od 4,5 platit će kamate na kredit. Prijave za dodjelu kredita se podnose na propisanom obrascu Krapinsko-zagorskoj županiji, Službi za prosvjetu, šport  i kulturu.

Ugovor o dodjeli povlaštenih kredita studentima za školovanje na višim, visokim i drugim znanstvenim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu u prostorima Krapinsko-zagorske županije u Krapini potpisali županica Vlasta Hubicki i predsjednik Uprave Vabe, Igor Čičak.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije