54.81.71.187 US
 

Valbandon: Počela konferencija o primjeni konvencije UN-a za borbu protiv organiziranog kriminala

Piše:
ponedjeljak, 22.9.2003. 14:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U VALBANDONU pokraj Pule danas je počela konferencija, odnosno radionica o tehničkoj pomoći pri zakonodavnoj primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv organiziranog transnacionalnog kriminala, njezinih protokola i univerzalnih međunarodnopravnih instrumenata za borbu protiv terorizma.

Na skupu koji je u suradnji s Vijećem Europe organizirao Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala, sudjeluje tridesetak hrvatskih sudaca, državnih odvjetnika i drugih djelatnika Ministarstva pravosuđa.

Jedan od voditelja radionice iz Odjela za sprječavanje terorizma pri uredu UN-a u Beču, Jean Paul Labourde, na konferenciji za novinare istaknuo je da je u europskim državama potrebno uspostaviti mrežu i jedinstvene pravne okvire za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. U tom kontekstu, dodao je, prema sadašnjim pravnim okvirima glede borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma hrvatsko je zakonodavstvo vrlo blisko europskom.

"U iduća dva dana predstavnici UN-a i kolege iz Vijeća Europe od hrvatskih predstavnika očekuju da im predstave kako se provedba Konvencije UN-a pokazala u praksi i što je još potrebno da Hrvatska u suradnji s drugim državama što kvalitetnije rješava ovu problematiku", rekao je Labourde.

Istaknuo je da Konvencija UN-a jasno definira što je to organizirani kriminal, a tri se protokola bave najučestalijim oblicima organiziranog kriminala.

Gledano iz europske perspektive, to je trgovina ljudima poglavito ženama i djecom te krijumčarenje ljudi i oružja, napomenuo je Jean Paul Labourde, jedan od voditelja radionice iz Odjela za sprječavanje terorizma pri uredu UN-a u Beču.

Istaknuo je i da bi se upravo zato na kraju ove radionice u Valbandonu trebalo zajednički utvrditi mehanizme i instrumente koji će pomoći Hrvatskoj u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije