Valentin Ćorić potvrdio da je haški optuženik

Valentin Ćorić potvrdio da je haški optuženik

BIVŠI zapovjednik Vojne policije HVO-a u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba Valentin Ćorić peti je haški optuženik za kojega je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa jučer zaprimilo optužnicu.

Ćorić je to potvrdio danas poslijepodne nakon što mu je u Ministarstvu predana optužnica o čijem sadržaju, po izlasku iz zgrade Ministarstva, nije želio ništa reći okupljenim novinarima.

Bivši zapovjednik vojne policije HVO-a kazao je da će u ponedjeljak dragovoljno otputovati u Den Haag, zajedno s ostalom četvoricom bivših političkih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne i vojnih zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se s optužbama Haškog tužiteljstva upoznali jučer.

"Preuzeli smo optužnicu, nismo imali vremena pročitati niti jedno slovo, a i da smo je vidjeli ne bi mogli o njoj govoriti", izjavio je Ćorić novinarima.

Upitan zašto optužnicu nije preuzeo jučer s ostalim optuženicima, Ćorić je kazao da se nije skrivao, te da ne zna kako se jučer do njega nije moglo doći, s obzirom da u Zagrebu živi i ima poduzeće.

Kazao je i da mu je u Ministarstvu rečeno da će država pred sudom pružiti jamstva potrebna za puštanje na slobodu do početka suđenja.

"Mirno odlazim u Haag. Istina će biti ono na čemu ću temeljiti svoju obranu i nemam se čega bojati", kazao je Ćorić, dodajući da misli kako će "pobijediti u ovom slučaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica pravosuđa, koja ovih dana predvodi hrvatsko izaslanstvo u Den Haagu, izjavila je u telefonskom razgovoru za Hinu da je glavna haška tužiteljica danas izvijestila izaslanstvo o zamolbi Ćorićeva branitelja da se njegovom branjeniku odobri da optužnicu primi u Zagrebu te da u Haag otputuje iz Hrvatske, a ne iz BiH. "Carla del Ponte je zamolila da se tome udovolji, što smo mi i učinili", kazala je Vesna Škare Ožbolt.

Dodala je da će po povratku iz Haaga javnost biti obaviještena o rezultatima razgovora, tijekom kojih je, kako je rekla, dogovoreno da hrvatsko pravosuđe krajem ove godine od Haaga preuzme procesuiranje nekih slučajeva ratnih zločina, no nije željela reči kojih.

Uz Ćorića u zrakoplovu za Amsterdam u ponedjeljak u 8,30 sati biti će i bivši zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, koji je jučer razriješen dužnosti glavnog inspektora HV-a, zatim bivši ministar obrane Herceg-Bosne Bruno Stojić i nekadašnji predsjednik herceg-bosanske Vlade Jadranko Prlić. S njima će u pratnji biti i jedan djelatnik zagrebačkog ureda Interpola, doznaje se u MUP-u.

U medijima je proteklih dana objavljeno da postoji optužnica protiv još jednog bivšeg dužnosnika iz Herceg-Bosne, a nagađa se da je riječ o bivšem predsjedniku HDZ-a BiH Boži Rajiću ili bivšem šefu herceg-bosanskog Povjerenstva za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

U tisku je danas objavljeno da je Pušić otputovao u Ljubljanu na liječenje, a nagađa se da je zbog njegove nedostupnosti Haaški sud zaustavio objavu sadržaja optužnice protiv bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je kako policija nema nikakvih informacija o postojanju šestog optuženika, niti je dobila ikakav zahtjev da potragom za Pušićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara