Vatikan imenovao prve teologinje u utjecajno savjetodavno tijelo

RIMOKATOLIČKA crkva učinila je nedavno važan korak prema jednakosti žena, imenujući prve žene teologe za vatikanske savjetnice, no ističe da njihov spol u toj odluci nije igrao nikakvu ulogu.

Papa Ivan Pavao II, čije zauzimanje za isključivo muško svećenstvo ljuti mnoge liberalne katolkinje, imenovao je tijekom vikenda dvije teologinje u članstvo Međunarodnoga teološkog povjerenstva, utjecajnoga savjetodavnog tijela Vatikana.

Vatikanski dnevnik LOsservatore Romano u nedjelju je, bez ikakvih komentara, objavio popis novih članova povjerenstva, među kojima su i sestra Sara Butler sa Sveučilišta sv. Marije od jezera u Chicagu i Barbara Hallensleben sa Sveučilišta Fribourg iz Švicarske.

"Nisu izabrane zato što su žene. Izabrane su zbog svoje sposobnosti", rekao je kardinal Georges Cottier, bivši predsjednik povjerenstva. "To je vrlo pozitivan događaj i zbog njega sam vrlo sretan", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Cottier ocijenio je da "žene mogu pridonijeti svojom osjetljivošću u rješavanju nekih problema o kojima bi muškarci mogli imati drugačije stajalište".

Visoki izvor iz Vatikana ocijenio je da je ulaskom žena u utjecajno povjerenstvo srušena jedna velika zapreka, naglasivši ipak kako njihovo imenovanje nije povezano s Međunarodnim danom žena jer spol u izboru nije igrao nikakvu ulogu. To objašnjava i nedostatak publiciteta oko slučaja, rekao je izvor.

Hallensleben, Njemica koja na Fribourgu predaje dogmatsku teologiju, svoje imenovanje ocijenila je prirodnim razvojem događaja budući da sve više žena studira teologiju nakon što im je Drugi vatikanski koncil (1962-1965) otvorio veće mogućnosti zapošljavanja.

Butler, Amerikanka koja se bavi sistematskom teologijom, nekoć se zauzimala za zaređivanje žena, a sada je veliki zagovornik 2000 godina stare tradicije Rimokatoličke crkve da samo muškarci mogu biti svećenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara