54.196.47.145 US
 

Vatikan razmatra moralnost biotehnološke hrane

Piše:
ponedjeljak, 17.11.2003. 11:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DVOJICA svećenika upozorila su prošli tjedan Vatikan da je stvaranje genetski modificiranih organizama protivno nauku Crkve, dajući time moralnu dimenziju raspravi kojom dominiraju znanstveni, politički i gospodarski interesi.

Na dvodnevnoj konferenciji o GMO organizmima, održanoj protekloga tjedna u Vatikanu, svećenici Roland Lesseps i Peter Henriot, Amerikanci iz misija u Zambiji, upozorili su da genetsko modificiranje ne poštuje "golemu dobrotu Božje kreacije" i protivi se socijalnom nauku Crkve o poštivanju ljudskih prava i prirode.

"Priroda nije korisna samo nama kao ljudima, već je voli i cijeni Bog kroz Krista", poručili su. "Pravo korištenja drugih stvorenja ne daje nam pravo da ih zlorabimo", naglasili su.

Svećenici su u svojem izlaganju zatražili od Vatikana da slijedi tzv. načelo predostrožnosti, koje nalaže da se GMO proizvodi ne puštaju u okoliš postoji li i najmanja indicija da bi mogli biti štetni.

Citirali su i riječi pape Ivana Pavla II. da svijet još nije u stanju procijeniti "biološke poremećaje koji bi mogli nastati zbog neoprezne genetske manipulacije i beskrupuloznog razvoja novih oblika biljaka i životinja".

Naglasili su također da dugogodišnje stajalište Vatikana o solidarnosti sa siromašnima zahtijeva da se ne pruža podrška tehnologiji zbog koje bi zemlje u razvoju bile još ovisnije o industrijaliziranom svijetu i njegovu GMO sjemenu.

Konferencija je organizirana kako bi se Rimokatoličkoj crkvi pomoglo u donošenju službenog stajališta o tome može li biotehnološka hrana suzbiti glad u svijetu.

Datum očitovanja Vatikana o tom pitanju nije određen, a organizator skupa kardinal Renato Martino, inače pobornik GMO-a, tvrdi da bi se službeni stav moglo čekati još godinama.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije