54.81.166.196 US
 

Većina američkih katolika za Ratzingera

Piše:
utorak, 26.4.2005. 18:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OGROMNA većina od oko 67 milijuna američkih katolika odobrava izbor pape Benedikta XVI i smatra da će se on zauzimati za tradicionalne vrijednosti i politiku Katoličke crkve, pokazalo je najnovije istraživanje javnoga mnijenja televizije ABC News i lista The Washington Post.

Anketa je utvrdila da više od 80 posto američkih katolika podržava izbor njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novoga Papu, a skoro isto toliko njih, 73 posto, kaže da je oduševljeno Papom.

Katolici očekuju da će se Benedikt XVI držati konzervativnog kursa. Njih 80 posto smatra da će Papa nastaviti provoditi tradicionalnu crkvenu politiku, dok samo 14 posto misli da će izmijeniti politiku i osuvremeniti crkvu.

Istraživanje ukazuje da novog Papu u Sjedinjenim Državama očekuju iskušenja zbog podjela katolika na one koji podržavaju tradicionalnu praksu poput zadržavanja isključivo muškog svećenstva koje se pridržava celibata i onih koji žele promjene poput dopuštenja kontracepcije i uvođenja žena u svećenstvo.

Polovica ispitanika rekla je da želi da se Katolička crkva drži tradicije, dok skoro jednak postotak smatra da mora mijenjati svoju praksu kako bi odrazila suvremeni život i uvjerenja.

Anketa je utvrdila da 52 posto američkih katolika smatra da crkva ne ide u korak s njihovim nazorima, dok 44 posto misli drukčije.

Većina američkih katolika ističe da bi se Papa trebao prvenstveno pozabaviti seksualnim zlostavljanjem od strane svećenika, skandalom koji već godinama potresa američku katoličku crkvu.

Istraživanje je provedeno od 21. do 24. travnja na uzorku od 284 katolika uz marginu pogreške od +/- 6 posto.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije