Vidaković: Spomenik Budaku smo digli iz prkosa antifašistima

Vidaković: Spomenik Budaku smo digli iz prkosa antifašistima

JOSIP VIDAKOVIĆ, emigrant iz Kanade koji je inicirao postavljanje spomenika ustaškom doglavniku, izjavio je kako je spomenik podignut "iz prkosa antifašistima", te kako je "za podizanje spomenika bila većina ljudi".

Unatoč osudama podizanju spomenika potpisniku rasnih odredbi u NDH, Mili Budaku, koje stižu sa svih strana, Budakov bliski rođak i inicijator podizanja spomenika Josip Vidaković i dalje je uvjeren kako je ispravno postupio, javlja Jutarnji list.

"Mislili su da smo se prepali, ali su se, kao što vidite, prevarili. Zbog hrvatske mladosti bili bi odustali od spomenika, ali kada su se antifašisti ponovno toliko digli, iz prkosa je Budak dobio spomenik u svom rodnom kraju, jer je za njegovo podizanje bila većina ljudi." – izjavio je Vidaković za Jutarnji list.

Vidaković je dodao kako mu se ispunila životna želja za kojom je patio za 40-godišnjeg boravka u emigraciji. Prema njegovim riječima, emigranti su u spomenik uložili 71 tisuću kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizanje spomenika osudio je načelnik općine Lovinac, koji je ustvrdio da su emigranti spomenik podigli uz "tajnu potporu lokalnog HDZ-a". Slično je reagirala i Vlada RH, koja se oglasila priopćenjem u kojem stoji kako bi "postavljanje spomen-ploče moglo štetiti ugledu Hrvatske".

Emigranti odgovorni za podizanje spomenika najavili su kako će 30. kolovoza, na Budakov rođendan, biti upriličena i službena svečanost, te dodali kako će sljedeće godine Mile Budak dobiti i memorijalni centar.

(Izvor fotografije: Jutarnji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara