54.80.87.250 US
 

Vijeće veleučilišta o vladinoj uredbi o pripajanju splitskoga veleučilišta splitskom sveučilištu

Piše:
ponedjeljak, 3.11.2003. 17:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVIO znanosti i tehnologije i Vlada nisu smjeli dopustiti da problemi na Veleučilištu u Splitu narastu do takvih razmjera da ukidanje Veleučilišta postane jedini mogući način njihova rješenja, zaključilo je na današnjoj sjednici Vijeće veleučilišta i visokih škola Hrvatske.

U raspravi o razlozima i posljedicama Vladine Uredbe o pripajanju Veleučilišta splitskom Sveučilištu Vijeće veleučilišta se zauzelo za depolitizaciju "slučaja Veleučilišta" te se usprotivilo pokušajima zlouporabe teškoća na stručnim studijima u predizborne svrhe.

"Teškoće na stručnim studijima izazvane su trajnim zanemarivanjem razvoja stručnih studija u proteklih desetak godina. Političke stranke koje su u tom razdoblju sudjelovale u vlasti snose dio odgovornosti za njihov nastanak", ističe se u priopćenju i dodaje kako je taj slučaj samo vrhunac dugotrajna zanemarivanja teškoća sa stručnim studijima, posebice novčanih, u pomankanju nastavnika, prostora i opreme na veleučilištima i visokim školama.

Vijeće podupire zahtjeve studenata da im se prizna pravo na studij, omogući kvalitetan i brz nastavak studija te da im se na sveučilištima osigura konceptualna različitost studija, tj. studij usmjeren stjecanju praktičnih znanja i vještina.

Istodobno izražava suglasnost da veleučilišta i visoke škole pomognu studentima bivšeg Veleučilišta da nastave studij i da što prije za njih organiziraju nastavu. Vijeće očekuje od Ministarstva znanosti i tehnologije i Vlade da pomognu pri tome i da postupe u skladu s iskazanom brigom za osiguranje kvalitete stručnih studija.

Nadamo se da će sadašnje rasprave o problemima stručnih studija dovesti do pozitivna pristupa stručnim studijama, tako da u prijelaznom razdoblju do 2010. u Hrvatskoj niknu kvalitetne samostalne visoke škole i veleučilišta, koji bi mogli organizirati i izvoditi nastavu za sve studente stručnih studija, stoji u priopćenju.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije