Vijeće za nadzor sigurnosnih službi održalo konstituirajuću sjednicu

DVA TJEDNA nakon što je Sabor imenovao njegovih sedam članova, Vijeće za nadzor sigurnosnih službi danas je održalo prvu, konstituirajuću sjednicu na kojoj je dogovoren plan rada Vijeća do formiranja novog saziva Sabora.

Nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila novinare je izvijestio da će se članovi Vijeća u prvih nekoliko tjedana upoznavati s funkcioniranjem sigurnosnog sustava.

U tom smislu, najavio je Cvrtila, članovi Vijeća idući će tjedan održati sastanak s Vladinim Uredom za nacionalnu sigurnost te se upoznati s provedbom Zakona o sigurnosnim službama, koja, po njegovoj procjeni, ide presporo.

Izvijestio je da će članovi Vijeća potom posjetiti svaku od sigurnosnih službi - Protuobavještajna agencija (POA), Obavještajna agencija (OA) i Vojno-obavještajna agencija (VOA) - i upoznati s njihovim radom i procedurom djelovanja, reformskim procesima i svim postupcima koji će Vijeću biti potrebni za procjenu zakonitosti rada tih službi.

Cvrtila je rekao da se Vijeće do sada upoznalo sa zakonskim okvirom i djelokrugom rada, zakonskim dokumentima i odlukama Sabora, a postignut je i operativni dogovor što raditi u idućih mjesec dana, odnosno do formiranja novog saziva Sabora.

Novinarima je poručio da će Vijeće biti otvoreno prema javnosti, kao tijelo koje će komunicirati između građana i državne uprave, te da u suradnji s javnosti neće biti problema.

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ante Markov izrazio je zadovoljstvo konstituiranjem Vijeća, prije svega kako bi postojao nadzor nad sigurnosnim službama u "pravnoj praznini" do formiranja novog saziva Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz Cvrtilu kao predsjednika, za članove Vijeća imenovani su Krunoslav Antoliš, Mile Ćulumović, Zoran Grgić, Nenada Vukman, Tin Gazivoda te Miroslav Šeparović.

Prema Zakonu o sigurnosnim službama, predsjednik i članovi Vijeća imenuju se na četiri godine i nakon isteka mandata mogu biti ponovno imenovani.

Za zakonitost svoga rada odgovorni su Saboru, a zakonitost tog rada nadzirat će Odbor za nacionalnu sigurnost.

U nadležnosti Vijeća je praćenje zakonitosti rada tajnih službi, nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka, predlaganje rješenja koja trebaju unaprijediti zakonsku regulativu u vezi s radom tajnih službi i drugo.

Članovi Vijeća dužni su kao tajnu čuvati sve podatke koje saznaju u obavljanju poslova Vijeća, a ta obveza traje i po prestanku obnašanja te dužnosti.

(Hina) tr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara