23.20.245.192 US
 

Vijeću Europe predani ratifikacijski dokumenti

Piše:
srijeda, 17.9.2003. 18:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

STALNI predstavnik Hrvatske pri Vijeću Europe, veleposlanik Neven Madey predao je u srijedu tajniku vijeća Europe Walteru Schwimmeru ispravu kojom RH ratificira Europsku Okvirnu konvenciju o prekograničnoj suradnji između teritorijalnih jedinica ili vlasti, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Madey je tom prigodom u ime Vlade RH potpisao i dva nova pravna instrumenta vijeća Europe: Dodatni protokol uz Kaznenopravnu konvenciju o korupciji i Protokol o izmjenama i dopunama Europske konvencije o suzbijanju terorizma, kaže se u priopćenju.

Europska okvirna konvencija o prekograničnoj suradnji teritorijalnih jedinica ili vlasti ima za cilj jačanje i poticanje susjedskih odnosa i suradnje, te sklapanja sporazuma između teritorijalnih jedinica ili vlasti iz dviju ili više država u okviru nadležnosti teritorijalnih jedinica kako je to uređeno unutarnjim pravom.

Dodatni protokol uz Kaznenopravnu konvenciju o korupciji proširuje područje primjene Konvencije na nova kaznena djela podmićivanja sudaca i sudačkoga vijeća čime dopunjuje odredbe kojima se želi zaštititi pravosuđe protiv korupcije.

Protokol o izmjenama i dopunama Europske konvencije o suzbijanju terorizma prvi je europski pravni instrument u tom području usvojen nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Protokolom se znatno proširuje broj depolitiziranih kaznenih dijela, te razloga za odbijanje izručenja koji sada uključuju i smrtnu kaznu, torturu i kaznu doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje. Protokol predviđa i mogućnost arbitraže u slučaju spora oko primjene Konvencije, kaže se u priopćenju.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije