54.166.172.33 US
 

VIPnet spreman na pregovore oko ulaska trećeg pokretnog operatera

Piše:
petak, 11.7.2003. 17:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OPERATER mobilne telefonije VIPnet protiv je odredaba predloženog novog zakona o telekomunikacijama, o kojem je danas raspravljao Hrvatski sabor, a po kojima bi se monopol drugom operateru Hrvatskom telekomu (HT) koncesija na fiksnu mrežu produljila do 2005.

Takva odredba bila bi loša za cjelokupno tržište i, prije svega, za korisnike telekomunikacijskih usluga, navodi se u pismu VIP-neta.

Dodaje se da je VIP-net spreman na pregovore oko izmjene koncesijskog ugovora kojim bi se omogućio ulazak trećeg pokretnog operatera na hrvatsko tržište, otklanjajući time neke ocjene u javnosti da se VIP-net protivi liberalizaciji u tom području.

Tržište mobilne telefonije liberalizirano je ulaskom VIP-neta, pa se doista ne može reći da se VIP-net protivi liberalizaciji, ističe se u pismu i podsjeća da je Vijeće za telekomunikacije pokrenulo postupak iskazivanja interesa potencijalnih mobilnih operatera za treću GSM i MTS mrežu.

VIP-net je spreman na moguće pregovore oko izmjene koncesijskog ugovora, kako bi se omogućio ulazak trećega pokretnog operatera na hrvatsko telekomunikacijsko tržište i poštuje ugovorne obveze. U našem koncesijskom ugovoru, zaključenom 1998., stoji da do listopada ove godine neće biti dodjele koncesija za frekvencijsko područje od 1800, a do listopada 2005. za frekvencijsko područje od 900 megaherca, no uvijek smo bili i jesmo spremni na pregovore oko mogućih izmjena ugovora, stoji u VIP-netovu pismu.

U svrhu razvoja tržišta, VIP-net je, navodi se, izrazio interes za UMTS licencu (treća generacija mobilne telefonije).

Što se novog zakona o telekomunikacijama tiče, VIP-net u pismu navodi da je cilj liberalizacije tržišta da krajnji korisnici u fiksnoj telefoniji imaju kvalitetniju i jeftiniju uslugu, što bi, kažu, po rješenjima iz predloženog zakona, odnosno produljenju koncesije HT-u, hrvatskim građanima bilo onemogućeno.

Riječ je o monopolu nad mrežom čiju su infrastrukturu isfinancirali hrvatski građani, pa bi ona, pod jednakim uvjetima, morala biti otvorena za sve potencijalne operatere, smatraju u VIP-netu.

Inače, u javnosti se ovih dana ističe da bi otvaranje fiksne mreže za konkurenciju, Hrvatskoj donijelo značajna novčana sredstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Spominje se primjer Rumunjske, koja je svoju fiksnu mrežu otvorila po novoj regulativi Europske komisije, a koju bi od travnja iduće godine trebale primjenjivati i europske zemlje. Za obavljanje usluga fiksne telefonije u Rumunskoj se, navodno javilo tisuću operatera, a nova regulativa donijela je i znatno pojeftinjenje telekomunikacijskih usluga.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije