vlada će uskoro predstaviti program otvaranja poduzetničkih zona

Čelnici hrvatske Vlade najavili su na današnjoj sjednici u Varaždinu da će Vlada uskoro predstaviti program otvaranja poduzetničkih zona koji će se temeljiti na snažnijoj suradnji države i lokalnih jedinica.

Oživljavanje domaće, proteklih godina zapostavljene proizvodnje, moguće je samo kroz manje investicije, jer veliki investitori rijetko navraćaju, istaknuo je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Andrija Hebrang.

Vladinu opredjeljenost za drugačijim odnosom prema poduzetničkim i slobodnim zonama, premijer Ivo Sanader potvrdio je najavom da će Vlada i grad Varaždin danas sklopiti okvirni sporazum temeljem kojega će Vlada sufinancirati izgradnju komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Ribnjak, te priključenje slobodne zone Varaždin na elektroenergetski sustav, prema stvarnim troškovima.

S 20 milijuna kuna, koliko očekujemo od Vlade, može se doći do investicija od 200 milijuna eura, ističe varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Okvirni sporazum Varaždin obvezuje da financira izradu projektne dokumentacije za cijelu komunalnu infrastrukturu na temelju koje će se utvrditi stvarni troškovi.

Kad se ti troškovi utvrde, Vlada će preuzeti svoj dio, obećao je Sanader.

Premijer, koji se danas susreo s varaždinskim gospodarstvenicima, prenio je spremnost Vlade da financijski pomogne svima koji svoje tvrtke i proizvode žele predstaviti na međunarodnim sajmovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će Vlada raditi na jačanju gospodarske diplomacije, a kao dobar uzor istaknuo je Sloveniju u čijim se diplomatskim predstavništvima bavi po 20-ak ljudi, a u hrvatskim tek jedna do dvije osobe.

Premijer je zadovoljan podacima o smanjenju nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji, gdje stopa nezaposlenosti iznosi 14 posto, te iskazanim interesima za ulaganje u taj dio Hrvatske.

Trenutno, kaže Čehok, imamo potpisane ugovore s pet investitora, od kojih su trojica strani, te pisma namjere s još nekoliko investitora.

Čehok je iznio i zanimljiv podatak da današnja vladina sjednica nije prva u tom gradu.

Prije 250 godina Varaždin je bio glavni grad Hrvatske i vlade su u njemu zasjedale, podsjetio je svoje goste varaždinski gradonačelnik.

(Hina) xum/xbn ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara