54.92.149.109 US
 

Vlada: Pravna pomoć HZMO-a umirovljenicima iz Srbije i Crne Gore

Piše:
srijeda, 23.7.2003. 16:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADIN Ured za odnose s javnošću priopćio je danas da će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pomoći korisnicima mirovina koje su ostvarili u Srbiji i Crnoj Gori (SiCG) pri prikupljanju dokumentacije potrebne za uspostavu isplate mirovina od nositelja osiguranja iz SiCG.

Ugovorom između Hrvatske i SiCG uspostavljena je od 1. svibnja izravna isplata mirovina umirovljenicima koji su pravo na mirovinu ostvarili u jednoj a prebivalište imaju u drugoj državi.

No određen broj umirovljenika nije na svoje kućne adrese dobio obavijesti od nositelja osiguranja iz SiCG o tome što trebaju poduzeti da im se nastavi isplata mirovina.

Umirovljenicima koji imaju rješenje o priznanju prava na mirovinu izdanu u fondovima SiCG potrebna je potvrda o životu koju ovjerava, odnosno izdaje područna služba HZMO-a po mjestu prebivališta, devizni račun, preslika hrvatske osobne iskaznice i rješenja o priznanju prava na mirovinu, obavijestila je Vlada.

Korisnicima prava na obiteljsku mirovinu potreban je smrtni list, vjenčani list, rodni listovi za udovicu, udovca ili djecu, dokaz o državljanstvu za udovca, udovicu ili djecu (preslika osobne iskaznice ili putovnice ili domovnice), rješenje o priznanju prava na mirovinu umrlog.

Dokumentaciju se dostavlja izravno službi mirovinskog osiguranja SiCG koja je donijela rješenje o mirovini, a može je na zahtjev korisnika poslati i područna služba HZMO-a.

HZMO raspolaže podatcima da je crnogorski nositelj osiguranja svojim korisnicima u Hrvatskoj počeo isplaćivati mirovine 22. srpnja 2003., a srbijanski nositelj osiguranja počet će isplatu između 10. i 15. kolovoza.

Mirovine će se isplaćivati preko Zagrebačke banke, stoji u priopćenju.

Određen broj umirovljenika ima pravo i na dodatak uz mirovinu ako uz mirovinu u protekloj kalendarskoj godini nije ostvario oporeziv dohodak veći od 1500 kuna.

Zahtjev za dodatak podnosi se područnoj službi HZMO-a po mjestu prebivališta umirovljenika.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije