54.166.172.33 US
 

Vlada predložila da civilni vojni rok bude osam mjeseci

Piše:
četvrtak, 5.12.2002. 15:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici prihvatila Konačni prijedlog zakona o civilnoj službi, po kojem bi civilni vojni rok trajao osam mjeseci, dva duže nego redovni vojni rok, stoji u priopćenju Vlade.

Konačnim se prijedlogom zakona propisuje uređenje civilne službe, odnosno ´prigovora savjesti´, u skladu s odredbama Ustava i suvremenim europskim zakonodavstvom, načelima i pravima Odbora ministara Vijeća Europe te preporukama Europskog parlamenta i Amnesty Internationala.

Za obavljanje poslova civilne službe bilo bi nadležno Ministarstvo rada i socijalne skrbi koje vodi evidenciju o civilnim obveznicima i izdaje im iskaznicu civilne službe te obavlja nadzor nad provedbom zakona. Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi donijet će pravilnik u kojem će odrediti pravne osobe i tijela u kojima se obavlja civilna služba, imenovati predsjednika i članove Povjerenstva za civilnu službu te donijeti pravilnik kojim će se urediti način rada Povjerenstva.

Također će donijeti i pravilnik o načinu vođenja očevidnika i evidencije o obveznicima civilne službe te obrazac i sadržaj iskaznice civilne službe uz suglasnost ministra obrane.

Sukladno predloženom zakonu civilna će se služba obavljati u pravnim osobama koje obavljaju prosvjetnu, odgojnu, kulturnu, športsku, socijalnu, zdravstvenu, sanitarnu ili humanitarnu djelatnost i koje imaju sjedište u Hrvatskoj, te državnim tijelima i tijelima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije