54.80.189.255 US
 

Vlada RH i veleposlanstva primili non-paper Carle del Ponte

Piše:
srijeda, 10.9.2003. 16:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada i veleposlanstva 15 zemalja EU i SAD u Zagrebu primili su početkom rujna non-paper glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte u kojem suradnju Hrvatske s ICTY-em ocjenjuje "unaprijeđenom" ali "ne u cijelosti zadovoljavajućom".

Suradnja RH s Tužiteljstvom "unaprijeđena je od posljednjeg posjeta glavne tužiteljice u travnju 2003., (...) no ima segmenata gdje ona nije u cijelosti zadovoljavajuća što zabrinjava u svjetlu izlazne strategije ICTY-a", kaže se u tom neslužbenom dokumentu.

Non-paper je upućen nakon usvajanja rezolucije 1503 Vijeća sigurnosti UN-a, u kojoj je Carli del Ponte potvrđen novi mandat i definirana "izlazna strategija" Tužiteljstva i Suda. Upućen je uoči izvješća Del Ponte Vijeću sigurnosti u listopadu, uz napomenu Tužiteljstva kako je "do tada moguće riješiti sve ili većinu otvorenih pitanja", što bi Tužiteljstvio omogućilo da "konstatira punu hrvatsku suradnju".

Prije podnošenja izvješća Del Ponte će kako se pretpostavlja posjetiti sve zemlje regije, a Hrvatsku vjerojatno prvih dana listopada, naveo je vladin izvor.

"Iako se radi o non-paperu to je ipak službeno stajalište Carle del Ponte i to je do sada najpozitivniji pisani dokument o suradnji Hrvatske s Haagom", ocijenio je vladin izvor, dodajući kako "u dokumentu ima i nepreciznosti". Ured za suradnju s ICTY-em će do 20. rujna dovršiti izvješće za Del Ponte s "inventurom" svih obveza i nespornog dijela suradnje, najavio je. Glavni prigovori tužiteljice i pritisak na Vladu RH vezani su za slučaj generala Ante Gotovine, koji je u bijegu već dvije godine.

U non-paperu se iznosi uvjerenje, "sukladno dostupnim informacijama" da je Gotovina u Hrvatskoj ili Hercegovini, te se ukazuje na nedavno objavljene intervjue s njim, iako se "službeno tvrdi da nitko ne zna gdje se skriva".

Ističe se kako je "važno da Vlada RH poduzme aktivna nastojanja u cilju lociranja i uhićenje Gotovine", te dodaje kako "nije prihvatljivo da Vlada, kako se čini, pasivno čeka da netko osigura informacije ili da se Gotovina sam preda".

Nastojanja vlade, Del Ponte ocjenjuje "nedovoljnima".

"Sve u svemu situacija s Gotovinom postavlja pitanje sposobnosti vlade da kontrolira specijalne službe te da djeluje bez odgađanja po izdavanju novih optužnica ICTY-a", navodi se u non-paperu.

Vladin izvor je rekao kako vlada "nije zadovoljna, jer obavještajne službe dvije godine nisu napravile posao" ali ne prihvaća dovođenje u pitanje njezinog nadzora nad obavještajnim službama.

Opovrgao je napise u tisku da je nakon non-papera pokrenuta istraga u Protuobavještajnoj agenciji (POA), ali je naznačio da istraga traje od jedna ranije afere, vezane uz prisluškivanje jednog stranog veleposlanstva.

"Ne postoji nijedna informacija od sve tri obavještajne službe i policije koja bi ukazivala da je Gotovina u Hrvatskoj, niti ima informacija gdje je. Raspisana nagrada nije dana rezultata", kazao je izvor.

On je ocijenio kako je potraga za Gotovinom "vrlo zahtjevna zadaća s obzirom na njegovo iskustvo i psihološki profil" te iznio procjenu da je "Gotovina iz komunikacije isključio sve osobe koje bi mogle biti rizične te da u Hrvatskoj vjerojatno ne postoji osoba koja izravno s njim komunicira".

Glede dometa i mogućnosti djelovanja naših obavještajnih službi u inozemstvu rekao je kako je ono "vezano za dojave partnerskih obavještajnih službi", a takvih o Gotovini nije bilo.

Od početka postoji prigovor Tužiteljstva da vlada nije učinila sve što treba, no kada bi Tužiteljstvo prihvatilo da je Gotovina u inozemstvu Vlada bi bila lišena odgovornosti i pritiska jer tada bi se radilo o međunarodnom problemu, naveo je vladin izvor.

"Ohrabrujuća je činjenica da je Hrvatska glavnoj tužiteljici izrazila predanost da odmah postupa po svim novim optužnicama/nalozima za uhićenje", ističe se u non-paperu.

U dokumentu se "pozitivno" ocjenjuje situacija vezana uz zahtjeve za dokumentacijom, pristupom arhivima i dostupnošću potencijalnih svjedoka i osumnjičenika za razgovor s Tužiteljstvom.

Navodi se da je hrvatskom Uredu za suradnju s ICTY-em 7. kolovoza predan pregled svih zahtjeva Tužiteljstva za pomoć i informacije, u kojem se 16 zahtjeva još drži otvorenima.

Također se ukazuje na značaj "lokalnih istraga i procesuiranja ratnih zločina" s gledišta izlazne strategije ICTY.

Konstatira se da je u Hrvatskoj, "provedeno suđenje za samo jedan ozbiljni ratni zločin s prvim ozbiljnim ishodom - Norac-Orešković i ostali u Rijeci" iako je više slučajeva procesuirano "ali ne tako uspješno", uz izdvajanje "slučaja Lora".

Vladin izvor je ocijenio kako Haag vjerojatno čeka pravomoćnost presude iz Rijeke, da bi odlučio o eventualnom prepuštanju Hrvatskoj suđenja za povrede ratnog prava u operaciji Medački džep, o čemu i Državno odvjetništvo vodi istragu.

U non-paperu se navodi kako se od Hrvatske očekuje ozbiljnost u procesuiranju svih osumnjičenih za ratne zločine bez obzira na nacionalnost, počinitelja i žrtve.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije