50.19.34.255 US
 

Vlada RH: Uredba slovenske vlade neprihvatljiva i pravno neutemeljena

Piše:
četvrtak, 5.1.2006. 22:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADA Republike Hrvatske u četvrtak je priopćila da Uredbu o određivanju područja ribolovnoga mora koju je usvojila Vlada Republike Slovenije "smatra neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom".

"Vlada Republike Hrvatske u potpunosti odbacuje dijelove Uredbe koji se odnose na područje mora nad kojima Republika Hrvatska ima suverenost, dakle područje teritorijalnog mora Republike Hrvatske koje se u sjevernom dijelu, do konačnog razgraničenja, privremeno proteže do crte sredine u Savudrijskoj vali. Neprihvatljivi su i dijelovi Uredbe koji se odnose na područje mora na kojem se proteže Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske", ističe se u priopćenju.

"Obzirom da Uredba nema i ne može imati nikakvog pravnog učinka u područjima mora nad kojima Republika Hrvatska ima suverenost ili suverena prava, Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske", priopćeno je iz Vlade RH.

Odluka slovenske Vlade, dodaje se, "u izravnoj je suprotnosti sa Zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade, te je protivna i tada preuzetoj obvezi o tome da nijedna strana uz granicu neće jednostrano stvarati novo stanje".

Uredba je, ističe se u priopćenju, "protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija".

Hrvatska Vlada "ne može prihvatiti da je Uredba odgovor na hrvatski Pravilnik, jer njezin cilj nije reguliranje ribolovnih zona za potrebe provedbe Zakona o morskom ribarstvu, koji je usvojen 2002. godine".

Uredba slovenske Vlade "u izravnoj je suprotnosti s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora, i to ne samo s njezinim člankom 15, koji određuje načine razgraničenja država u zaljevima, nego i s člankom 2 te Konvencije koji određuje da državi pripadaju područja mora u zavisnosti od njenog kopnenog područja".

"Na temelju tih odredbi međunarodnog prava, posve je neprihvatljivo da slovenska strana, kroz ovakvu uredbu pokušava jednostrano prisvojiti sve vode u Savudrijskoj vali čije obale pripadaju dvjema državama, Hrvatskoj i Sloveniji, te da pokušava odrediti da se navodno slovensko teritorijalno more proteže od hrvatskog kopna (Rta Savudrije)", ističe se u priopćenju hrvatske Vlade.

"Vlada Republike Hrvatske utvrđuje da i ova odluka slovenske Vlade potvrđuje političku opravdanost i pravnu utemeljenost formalnog prijedloga Vlade Republike Hrvatske upućenog Vladi Republike Slovenije o podnošenju spora oko razgraničenja državne granice na moru međunarodnom pravosudnom tijelu", dodaje se na kraju priopćenja.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije