Vrhovni sud ukinuo kaznu od 30 godina zatvora Marku Nikoliću

Vrhovni sud ukinuo kaznu od 30 godina zatvora Marku Nikoliću
VRHOVNI sud potvrdio je kaznu Ivici Bertiću za ubojstvo Jamesa Cappaua, koji je ubio Vjeku Sliška, a osuđenima za pomaganje u Sliškovu ubojstvo Samiru Ivoševiću smanjio kaznu, te Marku Nikoliću ukinuo kaznu i odredio ponovno suđenje, priopćeno je danas iz Vrhovnog suda.

Bertić je pravomoćnost presude kojom je osuđen na devet godina zatvora dočekao u pritvoru, kao i Ivošević kojem je kazna od 20 godina zatvora smanjena na 13 godina, dok je Nikolić na dugotrajnu kaznu zatvora od 30 godina, koja je ukinuta, osuđen u odsutnosti.

Vrhovni sud prihvatio je Nikolićevu žalbu i ukinuo prvostupanjsku presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te je predmet vraćen Županijskom sudu na ponovno suđenje.

Nikolić je bio osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina kao supočinitelj u ubojstvu Vjeke Sliška.

Djelomično je prihvaćena žalba Samira Ivoševića pa je prvostupanjska presuda o dugotrajnoj kazni zatvora od 20 godina zbog teškog djela pomaganja u ubojstvu preinačena na 13 godina zatvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalba Ivice Bertića osuđenog zbog teškog ubojstva nije prihvaćena pa je on pravomoćno osuđen na devet godina zatvora.

Županijski sud u Zagrebu je kazne Bertiću, Nikoliću i Ivoševiću izrekao u listopadu prošle godine, a Vijeće Vrhovnog suda je njihove žalbe razmotrilo prošloga tjedna na sjednici održanoj 26. kolovoza.

Bertić je bio Sliškov tjelesni čuvar, a Jamesa Cappaua, belgijskog državljanina i profesionalnog vojnika koji se tijekom Domovinskog rata priključio HV-u, ubio je 22. ožujka 2001. iz osvete nakon što je Cappau na zagrebačkom Preradovićevom trgu ubio Sliška.

Cappau i Sliško su od zadobivenih teških rana nakon nekoliko dana preminuli u bolnici.

Prema prvostupanjskoj presudi, Cappauu su u Sliškovom ubojstvu po prethodnom dogovoru i za novac pomagali Nikolić i Ivošević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara