54.196.47.145 US
 

Vukšić: Nova TV zbog tehničkih i programskih razloga ne može pratiti izbore kao i HTV

Piše:
utorak, 7.10.2003. 15:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DIREKTOR programa Nove TV Branko Vukšić zatražio je danas od Sabora da toj televiziji ne nameće iste obveze u praćenju izbora kao i HTV-u jer ih Nova TV ne može provesti zbog tehničkih, financijskih i programskih ograničenja.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je, naime, usvojio Prijedlog pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe, koja bi do kraja zasjedanja trebao potvrditi Hrvatski sabor.

Vukšić u svom zahtjevu, koji je, osim saborskom Odboru, uputio predsjedniku države, premijeru i predsjedniku Sabora, ističe kako bi po predloženim pravilima Nova TV tijekom izborne promidžbe dnevno morala više sati programa odvojiti za izborne sadržaje, iako ju, za razliku od HRT-a, ne financira nitko osim oglašivača.

Prema Prijedlogu pravila, jedine dvije televizije s nacionalnom koncesijom, HTV kao javna i Nova TV kao komercijalna televizija, imale bi iste programske obveze tijekom izborne kampanje.

Svaka od njih bi, po svom odabiru, morala emitirati po deset izvještaja sa skupova svake stranačke i koalicijske liste, te nositelja neovisne liste i nositelja za zastupnike nacionalnih manjina. Izvještaji bi morali trajati do dvije minute, a objavljivali bi se u posebnim emisijama prije i iza središnjih informativnih emisija.

Svaka bi lista imala i pravo na predstavljanje u 45-minutnoj emisiji u večernjem terminu i posebnoj 5-minutnoj emisiji. U poslijepodnevnim satima predviđene su emisije sučeljavanja predstavnika izbornih lista istaknutih u pojedinoj od 10 izbornih jedinica.

Kada bi se na predstojećim izborima prijavilo 70 stranačkih, koalicijskih i nezavisnih lista, te 30 kandidata za zastupnike manjina kao na izborima 2000., Nova TV bi, prema gruboj procijeni, morala emitirati više od tisuću izvještaja i najmanje sto posebnih emisija.

"Nova TV nema pretplatu i ako država želi nametnuti obveze komercijalnoj televiziji tada za to mora osigurati i sredstva. Naši uglavnom strani oglašivači sigurno neće objavljivati svoje reklame između predizbornih skupova ili rasprava, već uz puno gledanije serije ili filmove kako je ugovorima i predviđeno", kazao je Hini Vukšić.

Smatra da bi šteta bila višestruka ako bi se oglašivači povukli i prekinuli ugovore. "Kratkoročna jer Nova TV neće dobiti predviđeni novac od kojeg živi, a dugoročna jer ugovori možda neće biti obnovljeni za iduću godinu", objašnjava Vukšić.

Problem tehničke prirode za Novu TV je jer nema dopisništva i ne može pokriti stranačke skupove u 10 izborih jedinica.

Vukšić napominje kako je sasvim drugačija i koncepcija programa, uključujući i informativni, u kojem nije težište na politici kao što je to na prvom programu HTV-a.

"Osim toga i naše je gledateljstvo drugačije nego li ono HTV-a i ne očekuje od nas isti program kao na prvom HTV programu ni za vrijeme izborne kampanje", kaže Vukšić.

Tvrdi da su komercijalne televizije Zakonom o elektroničkim medijima dovedene u neravnopravan odnos prema javnoj televiziji jer im se nameću iste obveze u izbornoj promidžbi, kao i u proizvodnji domaćeg programa, a da se ne vodi računa o različitim programskim koncepcijama i izvorima financiranja.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije