WACHAU: TRILATERALNI SASTANAK HRVATSKE, SLOVENIJE I AUSTRIJE

Na marginama europskog foruma "Wachau 2004." koji se od petka do nedjelje održava u samostanu Goettweig u Donjoj Austriji, u subotu je održan trilateralni sastanak Hrvatske, Slovenije i Austrije na kojem su sudjelovali šefovi diplomacije te tri zemlje, Miomir Žužul, Dimitrij Rupel i Benita FerreroWaldner.

Žužul je zaključio da je razgovor bio otvoren i prijateljski, kao i ukupno ozračje na 10. europskom forumu "Wachau 2004".

Na sastanku se razgovaralo o stanju u jugoistočnoj Europi, a dana je i potpora Hrvatskoj u približavanju EU.

"Izražena je potpora Hrvatskoj, a Austrija je uistinu predvodnik onih država koje daju snažnu podršku Hrvatskoj, njezinom pristupu u punopravno članstvo EU", izjavio je nakon sastanka Žužul.

Na pitanje je li se razgovaralo o ribolovno-ekološkoj zoni, Žužul je odgovorio da sa Slovenijom još uvijek nije postignuto razumijevanje oko svih elemenata.

Izrazio je nadu da će se to razjasniti, a što se tiče Austrije rekao je da je pozdravila odluku Hrvatske jer svaki korak koji je u europskom duhu i svako dogovaranje među susjedima Europa mora pozdraviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao da ne očekuje da bi Slovenija mogla drugačije nastupiti nego podržati prijedlog zaključka Irske, predsjedavajuće zemlje EU, u kojem se predlaže da se podupre hrvatski status kandidata i datum za početak pregovora s EU.

"Ne očekujem da bi Slovenija mogla imati drugačiji stav, očekujem da će imati aktivnu ulogu kao i Austrija", rekao je ministar Žužul. Izrazio je nadu da će 17. i 18. lipnja za Hrvatsku biti povijesni, da dobro zvuči Europa 25-orice, no da se nada Europi 28-osmorice, s Hrvatskom.

Europski forum "Wachau 2004." nastavlja se i u nedjelju kada se očekuje sudjelovanje grčkog premijera Konstatinosa Karamanlisa i austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Schuessela.

Na tom međunarodnom skupu u Donjoj Austriji sudjeluje više od 150 sudionika.

(Hina) xspđ ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara