Washington: Američki veteran iz Drugog svjetskog rata sjeća se Visa

KADA u subotu svečano bude posvećen spomenik Drugom svjetskom ratu, u Washingtonu će među desecima tisuća američkih ratnih veterana biti i jedan koji se još sjeća gostoljubivosti i pomoći Hrvata na Visu, na koji je prinudno sletio pred kraj rata.

Francis DeVoll, iz Federal Waya pokraj Seattlea u američkoj državi Washington, krajem prošlog rata bio je topnik u repnoj kupoli bombardera B-24 čije je eskadrila bila smještena u bazi u Italiji.

Početkom prosinca 1944. njegov bombarder poletio je u misiju iznad tada okupirane Čehoslovačke, ali tamo nikad nije dospio. U slučajnom sudaru u zraku njegov zrakoplov je oštećen i nakon neuspjelog pokušaja povratka u bazu u Italiju prinudno je sletio na pašnjak na otoku Visu.

DeVoll se i danas, nakon 60 godina, sjeća tog događaja i brige koju su prema američkim zrakoplovcima pokazali stanovnici Visa.

Već dulje vrijeme pokušavao je doći u dodir s nekim koji bi mu mogao reći nešto o otoku Visu i to je uspio tek dolaskom u Washington gdje je prolazeći ugledao hrvatsko veleposlanstvo i potom ga posjetio.

Njegov posjet bila je prigoda da u četvrtak svoju priču ispriča novinarima.

Unatoč po život opasnim okolnostima DeVoll se rado sjeća svojeg ratnog susreta s Visom i Višanima.

Njegov već ionako oštećen zrakoplov pri slijetanju na viški pašnjak bio je potpuno uništen, ali nekim čudom nitko od 10 članova posade nije pretrpio nikakve veće ozljede.

Ono što je uslijedilo nakon toga pretvorilo je DeVolla u prijatelja Visa mada se nikad nakon toga nije vratio na taj hrvatski otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ljudi su se izvanredno pobrinuli za nas", sjeća se on.

Višani su posadu odveli u grad, nahranili je i smjestili u jednu od najljepših kuća.

"Neki trgovac vinom nas je pozvao u svoju prodavaonu i dao nam vina koje je bilo jako dobro", još se i danas sjeća viškog gostoprimstva.

"Bilo je to divno iskustvo", rekao je on.

U pamćenju su mu i danas grad Vis, prekrasna luka i crkva.

Mada nitko od američke posade nije znao hrvatski, a Višani koji su ih prihvatili nisu govorili engleski nije bilo problema u sporazumijevanju. Jedan od američkih vojnika bio je češkog podrijetla i njegovo znanje češkog jezika omogućilo je komunikaciju s Hrvatima na Visu.

Nakon samo 36 sati na Visu po američku posadu je doletio manji zrakoplov C-47 i vratio ih u bazu u Italiji.

Osim uspomena iz svog kratkog ratnog susreta s Visom, DeVoll je sačuvao i zvijezdu petokraku koju je tada dobio od jednog hrvatskog partizana.

DeVoll je nakon rata radio je u komercijalnom zrakoplovstvu, a sada je u mirovini.

Nakon ratnog incidenta nikada nije posjetio Hrvatsku mada je prije nekoliko godina razmišljao o tome. Sada osamdesetgodišnjak misli da je prestar da bi poduzeo takav put.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara