WB upozorava na AIDS u istočnoj Europi i srednjoj Aziji

EPIDEMIJA HIV/AIDS-a raste u istočnoj Europi i središnjoj Aziji brže nego i jednoj drugoj regiji u svijetu, ali usklađena akcija može spriječiti njezino širenje na najšire slojeve stanovništva i kasnije teške socioekonomske posljedice, upozorila je u utorak Svjetska banka.

Preko 1,2 milijuna ljudi zaražena je HIV-om ili ima AIDS u regiji, a novi slučajevi HIV rastu u 28 zemalja tog područja brže nego bilo gdje drugdje u svijetu i moraju se promatrati povezano s epidemijom uporabe droge injekcijama, infekcijama spolno prenosivih bolesti i tuberkuloze.

"Djelujući sada i mobilizirajući značajniji politički angažman na razini pojedinih zemalja, vlade i razvojni partneri mogu suzbiti veliku krizu koja će ugroziti zdravlje kao i ekonomski rast, radnu snagu i dobrobit obitelji", rekao je Shigeo Katsu, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju predstavljajući strategiju banke za potporu borbi protiv HIV/AIDS-a u regiji.

Prema predviđanjima WB, ukoliko dođe do opće epidemije u gospodarski aktivnim skupinama stanovništva ekonomski rast zemalja mogao bi opasti za od 0,5 do 1 posto, a zdravstveni troškovi porasti od 1 do 3 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je teško stanje u Bjelorusiji, Moldovi i Rusiji.

Svjetska banka ocjenjuje da su sadašnji napori u suzbijanju epidemije u regiji nedostatatni i smatra da bi trebalo sa sadašnjih 300 milijuna dolara u programe borbe do 2007. uložiti 1,5 milijardi dolara.

Svjetska banka namjerava pomoći borbu protiv HIV/AIDS-a koji uključuju izgradnju informacijske baze za programe borbe, epidemiološki nadzor te sve metode koje se pokazuju uspješnim u borbi protiv epidemije.

Izvješće traži usmjeravanje posebne pozornosti na sprječavanje infekcija HIV-om preko programa sigurne krvi, smanjenja infekcija narkomana koji koriste injekcije, sprječavanje prenošenja putem prostitucije kao i akcijom među zatvorenicima koji spadaju u najteže pogođene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara