Ž. Antunović: Vlada je u prvih 100 dana unazadila zdravstveni sustav

POTPREDSJEDNICA Socijedemokratske partije (SDP) Željka Antunović ocijenila je danas kako Ministarstvo zdravstva u prvih 100 dana Vlade u zdravstvenom sustavu nije učinilo ništa, ustvrdivši da ga je "unazadilo".

Antunović je na konferenciji za novinstvo izjavila kako je "SDP ozbiljno zabrinut zbog ignoriranja pravih problema struke i prava pacijenata" jer da su u isto vrijeme "kada je ministar Hebrang predstavljao paket usluga za pacijente, koji je već poznat od ranije, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dolazile najave o restrikcijama u zdravstvu".

Također je rekla kako su bolnice u prva tri mjeseca ove godine dobile tek nešto više novaca od potrebnih iznosa za isplatu plaća, te da su se "dugovi ljekarnama sa 120 dana povisili na 185 dana".

Željka Antunović tvrdi da "bolnicama koje su u prošloj godini napravile višak usluga od ukupno 340 milijuna kuna, HZZO taj višak neće platiti", a da će "bolnice zbog manje novca u ovoj godini morati smanjiti prijam pacijenata, što će dovesti do povećanja listi čekanja".

Dodao je da će "bolnice koje su radile manje od dobivenih mjesečnih limita u prošloj godini, i dalje primati isti iznos za neodrađeni posao".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima potpredsjednice SDP-a "plaćat će se neizvršene usluge bolnicama koje zjape prazne, sve zbog ravnatelja koji su odani ministru Hebrangu".

Antunović je s tim u vezi "prozvala" gospićku bolnicu, kojoj je na čelu potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović, kazavši da je ta bolnica "u prošloj godini dobila 24 milijuna kuna, a da je u HZZO-u fakturirala svega 14 milijuna kuna učinjenih usluga, dok je ostalih deset milijuna kuna", kako je rekla "isparilo".

Antunović smatra kako postojeći sustav plaćanja bolnicama putem mjesečnih limita nije dobar, te da ga treba promijeniti tako da se više novca usmjerava u bolnice u koje pacijenti više dolaze.

Također je rekla da treba postepeno reorganizirati bolnički sustav i napraviti kategorizaciju bolnica kako bi se u svakoj razvijale medicinske discipline koje pacijenti naviše trebaju. Dodala je da je "prošla vlast to započela", ali da "najave iz Ministarstva zdravstva idu u suprotnom smjeru".

Osvrćući se na ocjene da je bivša vlast provodila revanšizam u zdravstvu, Željka Antunović je rekla kako "SDP odbija svaku daljnju politizaciju na temu revanšizma sa HDZ-om" jer da je riječ o "neistinama". Dodala je da SDP "za sve smjene preuzima punu odgovornost".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara