Z. Tomčić: Vlada protuzakonito pregovara o Protokolu 7

SABORSKI zastupnik HSS-a Zlatko Tomčić popodne je u Saboru prozvao Vladu da u pregovorima o Protokolu 7 postupa protuzakonito, da izbjegava omogućiti Saboru nadzor nad provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Čelnik stranke koja je podnijela Interpelaciju o Vladinu radu na Protokolu 7, Vladi je predbacio da "tajnovito i protuzakonito pregovara o dokumentu koji treba urediti uvozne kvote za poljoprivredne proizvode za deset novih članica EU".

Početni zahtjevi Unije u pregovorima o Protokolu 7 su predimenzionirani i potencijalno ugrožavaju egzistenciju hrvatskih seljaka i poljoprivrede, ustvrdio je Tomčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić tvrdi pak da će Protokol 7 nakon potpisivanja pogoditi hrvatsku poljoprivredu, posebno prehrambenu industriju.

Argumentira to zahtjevima da se uvozna kvota za živa goveda poveća za čak 12 puta, za jabuke i mineralne vode četiri puta, sir i čokoladu dva puta, mesne konzerve 3,5 puta itd.

HSS-ovci ističu da Hrvatsku ništa ne obvezuje da Protokol mora potpisati do 1. svibnja, te da svojom Interpelacijom žele ojačati pozicije hrvatskih pregovarača.

Interpelacija je postupak u kojemu Vlada pred Saborom obrazlaže svoje postupke, o interpelaciji se glasuje, pa se, u slučaju da saborska većina zauzme negativan stav o Vladinim postupcima, postavlja pitanje povjerenja Vladi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara