Zadar: proslavljen Svjetski dan lutkarstva

U Zadru je danas održana središnja hrvatska proslava Svjetskog dana lutkarstva, koji se od prošle godine obilježava na prvi dan proljeća.

Ovogodišnja proslava u Zadru održana je na poticaj Hrvatskoga centra UNIMA, Međunarodne udruge lutkara i lutkarskih kazališta.

Izvedena je predstava "Postojani kositreni vojnik", koja se izvodi već četvrt stoljeća, a godine 1978. režirao ju je književnik i pjesnik Luko Paljetak.

Na svečanosti u zgradi zadarskoga Kazališta lutaka okupilo se mnoštvo prijatelja te kazališne umjetnosti.

Akademiku, književniku i pjesniku Luki Paljetku uručena je plaketa za počasno članstvo u Hrvatskome centru UNIMA. Dodijeljena su i posebna priznanja zadarskim glumcima u Kazalištu lutaka Mileni Dundov i Zdenku Burčulu za dugogodišnji rad u lutkarstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Luko Paljetak je rekao da je iznimno počašćen priznanjem koje mu je danas dodijeljeno. "Znao sam da sam ulazeći u svijet lutaka ušao u pravi svijet, u svijet snova", rekao je Paljetak.

Po njegovim riječima, lutkarska umjetnost omogućuje da se iskaže sva estetika i filozofija odnosa između lutke i animatora.

U sklopu zadarske svečanosti pročitana je međunarodna poruka u povodu Svjetskog dana lutkarstva, a pročitana je i hrvatska poruka koju je napisao Luko Paljetak.

(Hina) xima yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara