54.80.103.120 US
 

Zagreb: Dva detaljna plana za uređenje uskoro na javnoj raspravi

Piše:
četvrtak, 9.10.2003. 17:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA SJEDNICI zagrebačkog Gradskog poglavarstva danas su prihvaćeni zaključci o upućivanju na javnu raspravu dva prijedloga odluke o donošenju detaljnih planova uređenja (DPU) i to za područje Savska-Vukovarska i Vrbik-Ulica Ivana Lučića.

Tvrtka "Conar" d.o.o., koja je izradila detaljni plan uređenja Savska-Vukovarska, predlaže, uz ostalo, da se poslovni toranj "Hoto business tower", investitora Horvatinčića, izgradi do 21. kata, a Urbanistički zavod Grada Zagreba d.o.o. u detaljnom planu Vrbik-Ulica Ivana Lučića predlaže da poslovni kompleks od dvije građevine, od kojih je jedna Mamićeva, ima pet podzemnih i 13 nadzemnih etaža, a druga, Kordićeva, pet podzemnih i 26 nadzemnih etaža.

Na upit novinara o kvaliteti planova s obzirom na to da su na prošloj sjednici Poglavarstva utvrđeni programi za njihovu izradu, a na današnjoj su planovi već gotovi, član Poglavarstva za prostorno planiranje Mislav Žagar rekao je da je to stvar izrađivača, a ne Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada.

Naveo je i da njihovi prijedlozi planova ne moraju biti prihvaćeni. "To su prijedlozi za javnu raspravu i Zavod će se s tim u vezi stručno oglasiti", rekao je Žagar.

Javna rasprava trajat će od 18. listopada do 17. studenoga i to za DPU Savska-Vukovarska u Područnom uredu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 2, a za DPU Vrbik-Ulica Ivana Lučića u Mjesnoj samoupravi Staro Trnje, Trnjanska 128, s tim da će biti i po jedno javno izlaganje o DPU 4. i 5. studenoga.

Detaljni planovi uređenja bili su kamen spoticanja već na početku sjednice Gradskog poglavarstva.

Pri utvrđivanju dnevnoga reda sjednica je na dva sata prekinuta radi konzultacija koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a vezano uz prijedlog (koji je najavljivao Milan Bandić) o osnivanju povjerenstva za određivanje prioriteta izrade detaljnih planova uređenja.

Naime, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić (SDP) ocijenio je da je potrebno neko tijelo koje će definirati prioritete za više od 150 detaljnih planova, a, po mišljenju zamjenika gradonačelnice Stipe Tojčić (HNS), takvo povjerenstvo nije potrebno i prioritete može utvrditi samo Poglavarstvo.

Na kraju je jednoglasno, uz suzdržanog člana Srećka Ferenčaka (HNS), osnovano povjerenstvo koje će utvrditi redoslijed izrade DPU-a, ali će ih zatim predložiti Gradskom poglavarstvu koje će o tome konačno odlučiti.

Gradsko poglavarstvo danas je prihvatilo i rebalans proračuna kojim se zbog zakonskih izmjena i povećanih prihoda ukupni godišnji gradski proračun s 4,465 milijardi povećava na 4,768 milijardi kuna s tim da je u 303 dodatna milijuna kuna - 215 milijuna više od ovogodišnjeg plana, a 88 milijuna je ostalo nakon obračuna lanjskog proračuna.

Po prvi put odobrena je pomoć iz gradskog proračuna za medicinsku rehabilitaciju za 22 HRVI-a od kojih će neki već sutra otići na dvotjednu rehabilitaciju u Terme Topusko.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije