ZAGREB: FESTIVAL SVJETSKOGA KAZALIŠTA OD 16. DO 25. RUJNA

Drugi Festival svjetskoga kazališta Zagreb 2004. održat će se od 16. do 25. rujna, najavila je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" umjetnička ravnateljica Festivala Dubravka Vrgoč. L

U tom vremenu zagrebačka će publika moći pogledati predstave "Jedan dan u životu Ivana Denisoviča" Aleksandra Solženjicina i "Hamlet. Snovi" Williama Shakespearea obje u izvedbi Državnog dramskog kazališta "Taras Ševčenko" iz ukrajinskoga Harkova.

S predstavom "Fedra" Jeana Racinea predstavit će se Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, a predstavom "Maskerata" Mihaila Jurjeviča Ljermontova Državno malo kazališe iz Vilniusa.

Tu su i predstava "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja u izvedbi Kazališne škole "Piotra Fomenka" iz Moskve, te "Bitka za Staljingrad" Reza Gabriazea u izvedbi istoimenog Kazališta iz Tbilisija.

Na kraju tu je i predstava "Okrutan i nježan" Martina Crimpa za koju su današnji predstavljači ukratko istaknuli kako je riječ o jednoj međunarodnoj predstavi (redatelj iz Beča i glumici iz Velike Britanije).

Predstave će biti odigrane u HNK-u, ZKM-u, Zagrebačkom kazalištu lutaka, "Gavelli" i Boćarskom domu.

Sve će predstave osim "Fedre" biti izvedene više puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivica Buljan, umjetnički ravnatelj Festivala, smatra da će odabrane predstave imati odjeka u kazališnoj javnosti te da će ih prihvatiti cijela kulturna javnost.

Po njegovim riječima na ovogodišnjem Festivalu kani se "ukinuti mrzovolju u kazalištu i uvesti vedrinu, kreaciju i hrabrost, a odabrani autori jamče upravo tu namjeru".

Dubravka je Vrgoč napomenula kako je "svjetska delikatesa ovogodišnjeg Festivala predstava 'Bitka za Staljingrad' koja govori o najstrašnijoj tragediji 20. stoljeća".

O financijama Festivala govorili su direktorica Festivala Željka Turčinović i pročelnik Gradskog ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević.

Demantirajući pisanja dnevnih listova, Turčinović je izjavila da je prošlogodišnji Festival u potpunosti financijski pokriven. Dodala je kako je ove godine od Gradskog ureda za kulturu Festival dobio milijun i pol kuna, a od Ministarstva kulture ništa.

Stojsavljević je rekao da je u usporedbi s prošlogodišnjim ovaj Festival jeftiniji, budući da je prošli stajao tri milijuna, a ovaj će dva milijuna i dvjesto tisuća kuna.

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara