54.198.134.127 US
 

Zagreb: otvorena izložba "Zlatko Prica - izbor iz donacije grafika"

Piše:
utorak, 30.3.2004. 21:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slovaAutorica koncepcije izložbe Margarita Sveštarov Šimat objasnila je da izložba nema drugih ambicija nego biti predvorje za sustavno tumačenje Pricina grafičkoga opusa.

Kabinet grafike HAZU htio se pak priređivanjem izložbe barem skromno odužiti plemenitoj gesti akademika Price koji je u prosincu 2001. iz svoje atelijerske zbirke darovao HAZU-u velik broj crteža i grafika. Sveštarov Šimat podsjetila je da je riječ o ukupno 699 inventarnih jedinica, među kojima su 463 crteža i 206 grafičkih listova.

Izloženo je 60-ak radova koji obuhvaćaju razdoblje od 1953. i Samoborskoga ciklusa u kojemu su nezaobilazni oblici figuracije koji se mogu prepoznati i kao odraz Pricina puta u Indiju (1952.), preko ciklusa Plodovi zemlje ranih 70-ih godina i bakropisa nastalih 70-ih godina pa do Tarskoga ciklusa iz 1975.

Odabranim radovima obuhvaćene su stilske mijene koje su karakterizirale Pricino stvaralaštvo od dramatične ekspresije "Jame" , Samoborskoga ciklusa preko ciklusa Plodovi zemlje, Anatomija prirode do Tarskoga ciklusa.

Otklon od kronologijskoga pristupa na izložbi učinjen je tek u slučaju Pjesničke mape: Ivan Goran Kovačić "Jama" koju Prica 1944. ilustrira zajedno s Edom Murtićem, a koja je izložena na kraju postava zajedno s reprezentativnom litografskom mapom kojom se Prica 1980. ponovno vraća Goranovoj "Jami".

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Akademik Ante Vulin smatra da i predstavljeni mali izbor iz Pricine grafičke donacije svjedoči da je Prica svakako bio jedan od najreprezentativnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća.

Zlatko Prica, rođen 1916. u Pečuhu, na Likovnoj akademiji u Zagrebu studirao je kod Omera Mujadžića, kojemu će kao učitelju ostati odan cijeli život. Osim po prvoj samostalnoj izložbi, u Pricinu je životopisu 1941. zapamćena i po političkoj internaciji u logor Danica kraj Koprivnice, odakle je oslobođen sa skupinom HSS-ovaca. Prica se 1943. pridružuje partizanima na Žumberku, a nakon rata vraća se u Samobor. Jedan je od utemeljitelja Galerije Forum, a redoviti član HAZU, tada JAZU, postao je 1988.

U Samoboru je 2002. godine otvorena Galerija Zlatko i Vesna Prica sa stalnim postavom Pricine donacije tim gradu.

Zlatko Prica umro je u u Rijeci, u sušačkoj bolnici, u ožujku 2003.

Izložba grafika Zlatka Price bit će otvorena do kraja travnja.

(Hina) xip

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije