54.198.78.121 US
 

Zagreb: Poglavarstvo nije prihvatilo prijedlog o poskupljenju vode

Piše:
četvrtak, 1.4.2004. 17:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAGREBAČKI umirovljenici, korisnici gradske novčane pomoći, za Uskrs će od Grada Zagreba dobiti 100 kuna, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 2,3 milijuna kuna, odlučeno je na današnjoj sjednici zagrebačkog Poglavarstva.

Poglavarstvo nije prihvatilo prijedlog o uvođenju tarife za komunalne usluge pročišćavanja otpadnih voda, a po kojoj bi idućih sedam godina kućanstva plaćala kunu i 70 lipa, a gospodarstvenici sedam kuna po kubičnom metru isporučene vode, bez PDV-a.

Suzdržanim glasačima za taj prijedlog pridružila se i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

Uvođenje te nove komunalne usluge uzrokovao bi udar na standard građana, a u posebno teškoj situaciji našli bi se gospodarstvenici, rekao je zamjenik gradonačelnice, HNS-ovac Stipe Tojčić. Sa stranačkim kolegom Srećkom Ferenčakom u pitanje je doveo Ugovor o koncesiji za pročistač otpadnih voda od prije četiri godine, jer se prema pristiglim računicama pokazuje da je taj ugovor štetan za Zagreb jer bi za uloženih 167 milijuna eura, Grada Zagreb na kraju trebao platiti 800 milijuna eura.

Pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo rekao je da su ekološki projekti skupi i da se međunarodni ugovori moraju poštivati. Rezultat uvođenja naknade za pročišćavanje otpadnih voda na krajnju cijenu pitke vode za četveročlanu obitelj s prosječnom mjesečnom potrošnjom vode od 16 metara kubičnih bila bi oko 34 kune, rekao je Prežigalo pozivajući se na Ugovor o koncesiji iz 2000., prema kojem bi se usluga pročišćavanja plaćala koncesionaru Zagrebačkim otpadnim vodama, a obveza prema koncesionaru u ovoj godini iznosila bi oko 215 milijuna kuna.

Članovi Poglavarstva na današnjoj su sjednici donijeli i zaključak o realizaciji Programa društveno poticane stanogradnje (POS-a) na lokaciji Sopnica-Jelkovec u Sesvetama. U zaključku stoji da će Zagreb, u skladu sa Zakonom o POS-u, kroz tri proračunske godine, a prema dinamici izvođenja radova osigurati sredstva za troškove opremanja zemljišta komunalnom opskrbnom infrastrukturom, platiti priključenja građevina na komunalnu infrastrukturu te urediti pristupne ceste, javne površine, rasvjetu, parkirališta i zelene površine. Grad Zagreb neće osigurati novac za izgradnju pratećih objekata - škola, vrtića, vjerskih objekata, jer kako je rečeno za to se obvezala država. Također je rečeno da za tu lokaciju POS-a još nije donijeta odluka o prijenosu zemljišta na Agenciju za promet nekretninama (APN).

Poglavarstvo je utvrdilo tri zone javnih parkirališta i cijene parkirne karte, koja je za prvu zonu osam kuna, za drugu četiri, a za treću dvije kune. Cijena mjesečne parkirne karte za stanare je 110 kuna (za sve tri zone) te 55 kuna za drugu i treću zonu. Za obrtnike i pravne osobe u vlasništvu Zagreba cijena je 450 kuna, a za druge pravne osobe 800 kuna.

Poglavarstvo je prihvatilo godišnji obračun proračuna za 2003. s ostvrenih 4,7 milijardi kuna prihoda i 4,6 milijardi kuna rashoda.

Prihvatilo je i izvješće MUP-a o kretanju kriminaliteta po kojemu je kriminalitet za 9,2 posto u porastu u odnosu na 2002.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije