Zagreb: Proslava Dana pobjede i zaštitnice vojne biskupije

VOJNI ordinarij msgr. Juraj Jezerinac predvodio je danas svečanu euharistiju u sjedištu Vojne biskupine na zagrebačkom Ksaveru u povodu proslave Dana Vojne biskupije.

U euharistijskom slavlju sudjelovali su i vojni kapelani te apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano.

Biskup Jezerinac u propovijedi je istaknuo da hrvatska vojska i policija danas na poseban način proslavljaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i zaštitnicu Vojne biskupije Gospu Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Podsjetio je da ujedno Crkva danas slavi i blagdan Majke Božje Snježne.

Msgr. Jezerinac posebice je naglasio kako je današnji dan "veliki dan za proslavu Vojne biskupije, 5. kolovoza jer je tada godine 1995. oslobođena Hrvatska".

To je, dodao je, "još jedna povijesna pobjeda hrvatskog naroda, koja je kao i mnoge pobjede u hrvatskoj prošlosti, povezana s Djevicom Marijom".

Biskup Jezerinac je podsjetio kako su Hrvati u početku 7. stoljeća, primajući kršćanstvo, ušli pod okrilje Katoličke crkve, prihvaćajući Krista za svoga učitelja i spasitelja, a Blaženu Djevicu Mariju za svoju majku.

Naglasio je kako je vojna kapelanija za svoju zaštitnicu odabrala Gospu Hrvatskog Krsnog Zavjeta, čiji je lik pronađen u Biskupiji kod Knina 976. u porušenim ostatcima katedrale koju je dao podići hrvatski kralj Zvonimir.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorivši na današnje vrijeme europskih integracija, kazao je kako "hrvatski narod svojom vjerom želi pridonijeti Europi" te da se "svijet može i mora graditi samo na trajnim duhovnim vrijednostima koje su obilježile europski kontinent te se na tim vrijednostima Europa jedino može i mora sa sigurnošću graditi".

Biskup Jezerinac napomenuo je kako se u današnjem slavlju sjećamo naših branitelja kojima smo zahvalni, a poglavito pokojnima, što su svoje živote ugradili u slobodu i mir naše domovine Hrvatske, te su nas svojom žrtvom zadužili i obvezali, te se prisjećamo i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Biskup Jezerinac je posebno upozorio da se hrvatski narod u današnje vrijeme mora boriti za svoje duhovne korijene, za svoju vlastitu baštinu i kršćanske vrijednosti, od kojih smo živjeli i koje su nas sačuvale od sedmog stoljeća do danas. Zaboravom tih korijena bila bi prezrena ljubav hrvatskih branitelja i njihove žrtve jer bi to bila nezahvalnost i prema Bogu i prema hrvatskim braniteljima, istaknuo je.

Msgr. Jezerinac u propovijedi je zaključio kako današnjim slavljem Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta "zajedno s Marijom gradimo bolji svijet, kako bismo u vlastitoj državi osigurali mir i stabilnost".

Na završetku euharistijskog slavlja, kojemu su uz brojne vjernike nazočili i visoki časnici i dužnosnici Hrvatske vojske i policije, generalni vikar Vojne biskupije Josip Šantić zahvalio je predstavnicima Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova na suradnji s Vojnim ordinarijatom.

Ovo je druga godina proslave Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, zaštitnice Vojne biskupijeZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara