54.144.73.205 US
 

Zagreb: U kazalištu Komediji izvedena prva hrvatska kajkavska opera "Otelo"

Piše:
ponedjeljak, 5.5.2003. 22:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ANSAMBL zagrebačkoga gradskog kazališta "Komedija" izveo je večeras prvu hrvatsku kajkavsku operu "Otelo" u režiji Vida Baloga.

Glazbu za tu glazbenu tragikomediju u dva čina pod naslovom "Otelo ili mletački crnac iz Venecije" napisao je Gjuro Eisenhuth, tekst Julije Šenoa (prema Williamu Shakespeareu), a glazbenu i literarnu prilagodbu napravio je Silvio Foretić.

Uz zbor i orkestar kazališta "Komedija" kojima je ravnao Veseljko Barešić nastupili su Ivica Trumbić, Vid Balog, Davor Radić, Larisa Marak, Alen Ruško i Stjepan Franetović.

I dok poznata Shakespearova priča o crnom mletačkom vojskovođi Otelu koji se zaljubi u lijepu Desdemonu ima nesretan završetak, suprotno tomu, prva hrvatska kajkavska opera "Otelo" ima sretan kraj.

Za taj sretan završetak zaslužna je pak vesela zagrebačka udruga "Kvak" koja je nastala u svibnju 1879. kada je dio zagrebačke gospode, koji se okupljao na redovitim druženjima u gostionici kraj Savskoga mosta, svojemu druženju odlučio priskrbiti i institucionalni okvir.

Ta vesela udruga koja, kako je zapisano "u svojih sastancih uz bezazlenu zabavu začinjenu pristojnom šalom podržava družtvenost, a unapredjava uljudbu", bila je otvorena i prema pridruženim članovima i simpatizerima.

Tako je jedan od pridruženih "kvakača" bio i skladatelj Gjuro Eisenhuth koji je, osim dosta vokalnih skladba, skupini "Kvak" darovao i prvu hrvatsku kajkavsku operu "Otelo".

To je djelo prvi put izvedeno 1884., a zatim 1886. prikazano i u "Kolu" na šaljivom koncertu s tombolom.

Više od jednog stoljeća poslije, odnosno 116 godina nakon što je prikazana u "Kolu", tu prvu do sada pronađenu kajkavsku operu, a riječ je o duhovitoj dosjetki koja je omeđila gotovo cjelokupni kajkavski opus, novomu je vremenu prilagodio maestro Silvio Foretić, a Hrvatski glazbeni zavod predstavio javnosti u svojoj produkciji u listopadu 2002.

U zagrebačkoj "Komedija" svi zainteresirani mogu vidjeti i poslušati sretnoga "Otela" još i sutra te 7. i 8. svibnja.

(Hina) ip mć

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije