zaključci okruglog stola o ravnopravnosti spolova

Na okruglom stolu o ravnopravnosti među spolovima danas su usvojeni zaključci koji će biti upućeni Vladi radi izrade hrvatskog nacionalnog izvješća o implementaciji ciljeva ravnopravnosti među spolovima za Milenijsku deklaraciju, koje će u rujnu biti predano glavnom tajniku UNa Kofi Annanu. L

Sudionici okruglog stola - predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, državne uprave, nevladinog sektora i znanstvenih institucija, u zaključcima navode potrebu uvođenja rodno osjetljivog obrazovanja u obrazovanje, od dječjih vrtića do fakulteta, odnosno promjenu programa i njezinu provedbu u skladu s rodnom osjetljivošću.

Jedan od zaključaka je povećanje političke participacije žena na državnoj i lokalnoj razini te zastupljenosti žena na mjestima donošenja odluka. Među zaključcima je i suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama, usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života žena, rodno osjetljiva medijska scena, participacija žena na tržištu rada, statistička usklađenost pokazatelja te decentralizacija vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okrugli stol "Ravnopravnost među spolovima" organizirao je Vladin Ured za ravnopravnost spolova u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Međunarodnom organizacijom za razvoj (UNDP).

Prije četiri godine je 189 država, među kojima i Hrvatska, potpisalo Milenijsku deklaraciju s osam ciljeva, među kojima je i promicanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena, koji se žele postići do 2015. godine.

(Hina) xbma ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara