54.81.166.196 US
 

Zaštićena područja pružaju velike mogućnosti za razvoj turizma

Piše:
utorak, 9.12.2003. 16:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAŠTIĆENA područja hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode pružaju velike, još neiskorištene mogućnosti za razvoj turizma, zaključili su danas sudionici okruglog stola "Turizam u zaštićenim područjima" kojega je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, u suradnji s Ministarstvom turizma, a pod pokroviteljstvom Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Cilj sastanka je pokrenuti suradnju između putničkih agencija i javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode, jer je uočljiva neujednačenost posjeta parkovima, pa mnogi od njih, iako izuzetnih prirodnih vrijednosti, nisu dovoljno prepoznatljivi.

Ministarstva i predstavnici javnih ustanova parkova zato su danas predstavnike putničkih agencija, kojih se odazvalo 11, upoznali s prirodnim vrijednostima i mogućnostima turističke ponude parkova. Skupu su nazočili i direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Maja Stanić te predstavnica Zavoda za školstvo.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša Ivan Martinić rekao je da se bez obzira na impozantne brojke - 1,8 milijuna posjetitelja godišnje u 18 hrvatskih zaštićenih područja (osam nacionalnih parkova i deset parkova prirode) primjećuje da je taj posjet nejednak, odnosno da nisu prepoznati sadržaji parkova, posebice edukacijsko-istraživački i programi lagane rekreacije. Edukacijski programi usmjereni su i na predškolsku i školsku djecu.

Mogućnosti su nebrojene, zadaća Ministarstva je inicirati interes putničkih agencija da sudjeluju u oblikovanju i ponudi takvih programa, a od uprave zaštićenih područja očekuje se da prihvate turiste i korektno interpretiraju zaštićene vrijednosti i zaštitu prirodnih vrijednosti.

Danas je prvi put predstavljen i posjet zaštićenim područjima pod nazivom "Zelena linija zaštite prirode", kao novi turistički proizvod. Riječ je proizvodu koji bi obuhvatio više zaštićenih područja, počeo bi s jedne točke i prolaskom kroz nekoliko zaštićenih područja završio u krajnjoj točki.

Martinić je naveo dva primjera, prvi koji bi jednom turističkom rutom obuhvatio različite prirodne fenomene, prirodne vrijednosti i eko-sustave i onaj koji bi obuhvatio istovrsne fenomene na različitim lokalitetima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije