54.80.97.221 US
 

ZAŠTITA POTROŠAČA U AUSTRIJI

Piše:
nedjelja, 12.10.2003. 07:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Austriji je zaštitu potrošača regulirala Saveznim zakonom o zaštiti potrošača (Konsumentenschutzgesetz) koji je donesen 1979. a zakon je nakon toga prilagođen je standardima i smjernicama Europske unije u ostvarivanju prava potrošača na širokom području od banaka, kredita i izračunavanja kamata, do osiguranja, akcija, putovanja, stanovanja, kupnje prehrambenih i drugih proizvoda na svim područjima života gdje se bi se potrošač mogao osjećati zakinut i prevaren. L

U austrijskom Ministarstvu socijalne skrbi postoji poseban odjel koji se bavi zaštitom potrošača, a od prošlih izbora ustoličen je i poseban državni tajnik za ta pitanja. U sklopu tog odjela organizirana su prijemna mjesta gdje se predaju pisma, žalbe i pritužbe.

S obzirom na područje na koje se potrošač žali, Ministarstvo može dati nalog ili ovlastiti, primjerice, jednu udrugu za zaštitu potrošača, da prouči, ispita, provede proces i riješi problem. U slučaju pozitivnog ishoda sudskog postupka, jer se on ne poduzima ako se ne očekuje da će se pozitivno riješiti, tvrtke moraju nadoknaditi potrošaču štetu, a ovisno o broju slučajeva i aktualnosti teme, održi se konferencija za novinare, gdje se objave podaci. Potrošač je namiren, tvrtke su platile odštetu, ali su dospjele i u medije, što je za njih loša reklama i narušava im ugled.

Udruge o zaštiti potrošača ili su specijalizirane za jedno ili za više područja, a financiraju se tako što, uz simboličnu državnu potporu, za svaki riješeni slučaj dobiju posebnu naknadu. Postoje i udruge koje se financiraju na privatnoj bazi naplaćivanjem kroz telefonske razgovore. Minuta razgovora s pravnim stručnjakom stoji otprilike jedan euro. Za dobivanje savjeta to je jeftinije nego koristiti usluge odvjetnika.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zaštitom potrošača u Austriji bavi se i Radnička komora za radnike i namještenike i njezini odjeli unutar i izvan nje koje ona financira.

U posljednje vrijeme najviše se u Austriji govorilo i pisalo o problemu da su banke naplaćivale previsoke kamate na kredite. Primjerice, samo Radnička komora je do 26. rujna 2003. besplatno preispitala 21.000 kredita, potrošači su dobili odštetu od oko 17 milijuna eura, objavila je Radnička komora.

Stalno se kontrolira i kakvoća hrane u velikim prehrambenim lancima, ali i u malim trgovinama, te se potrošače upozorava ako se pronađu pesticidi ili drugi štetni sastojci, što je na žalost, u Austriji posljednje vrijeme bilo dosta izraženo, primjerice pesticidi u domaćim rajčicama, salati, te u uvoznim iz Španjolske ili Italije.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije