Zbor udruge sudaca podržao Gredeljevo izvješće

PREDSTAVNICI svih ogranaka Udruge hrvatskih sudaca (UHS) na današnjem su Zboru usvojili izvješće o radu Upravnog odbora UHS-a, a za zamjenika predsjednika te udruge izabrali su suca zagrebačkog Županijskog suda Đuru Sessu.

Iznoseći Izvješće o radu Upravnog odbora predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj ocijenio je kako je protekla godina bila razdoblje ´pune afirmacije, ali i vrijeme najžešćih napada na Udrugu´.

U izvješću se u više navrata kritizira odnos Ministarstva pravosuđa i ministrice Ingrid Antičević Marinović prema sudstvu i Udruzi.

Gredelj je tako ustvrdio da je sadašnja vlast donijela niz odredbi štetnih za samostalnost i napredak pravosuđa, poput smanjivanja sudačkih plaća, uvođenja probnih rokova od pet godina za nove suce, ukidanja doktorskih titula za pravnike s položenim pravosudnim ispitom te, po njemu najsporniju odredbu da ministrica pravosuđa imenuje predsjednike sudova.

´Takvi postupci ne spadaju u modernu europsku pravosudnu praksu´, kazao je Gredelj, dodavši da je UHS upravo zbog kritiziranja odnosa vlasti prema pravosuđu neutemeljeno proglašena kočničarima reforme pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gredelj tvrdi da je mnogim sucima napredovanje u karijeri bilo uvjetovano istupanjem iz Udruge, posebno u slučajevima kada su se natjecali za mjesta predsjednika sudova.

Komentirajući tvrdnje da nekim sucima smeta njegov način javnog djelovanja, Gredelj je rekao da to u medije iznose osobe koje na kritikama UHS-a grade karijeru, te da on ima punu potporu članstva Udruge.

Dodao je da bi sve što mu se stavlja na teret, među ostalim i organiziranje konferencije za novinare splitskom sucu Slavku Lozini, ponovno učinio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara