zdravstvene ustanove proizvedu tjedno 210.000 kilograma medicinskog otpada

Velike zdravstvene ustanove u Hrvatskoj proizvode 210.840 kilograma otpada, od čega je 14 posto opasni otpad, dok oko 86 posto čini otpad sličan komunalnom, istaknuto je danas na okruglom stolu o zbrinjavanju medicinskog otpada u sklopu sajma "Medicina i tehnika".

Pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić rekao je kako je lani pokrenut projekt optimalnog zbrinjavanja opasnog medicinskog otpada, koji je upućen svima koji proizvode takav otpad.

U Hrvatskoj ima oko 8.000 proizvođača medicinskog otpada različitih kategorija i stupnja zagađenosti, a kontrola 176 zdravstvenih ustanova pokazala je da i dalje postoje brojne nepravilnosti u načinu njegova zbrinjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cjelovita rješenja za zbrinjavanje otpada postoje samo u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava te u Vinkovcima, dok je u ostalim ustanovama situacija, kako je rečeno, vrlo šarolika.

Na probleme oko zbrinjavanja medicinskog otpada upozorava i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Uprava za inspekcijske poslove, pa je Afrić apelirao na sve institucije da učine maksimalan napor kako bi se taj problem počeo rješavati.

(Hina) pp/xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara