Zebari: Irak će tražiti promjenu Sadamovog zatočeničkog statusa

VIJEĆE za upravu Iraka zatražit će od Sjedinjenih Država, nakon očekivanog prijenosa vlasti, predaju Sadama Huseina iračkim vlastima i promijeniti mu status ratnog zarobljenika, izjavio je u nedjelju irački ministar vanjskih poslova.

"Da, tražit ćemo promjenu njegova statusa i predaju iračkim vlastima kako bi mu mogli suditi", rekao je Hoshiyar Zebari na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sumita Iraka i njegovih susjeda u Kuwaitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U stvari, sa SAD-om i koalicijskim snagama imamo dogovor da ćemo tražiti promjenu statusa Sadama kao ratnog zatvorenika kada budemo spremni, osobito nakon 30. lipnja i povratka suvereniteta i vlasti u ruke iračke vlade", dodao je Zebari.

SAD su prošloga mjeseca proglasile bivšeg iračkog predsjednika ratnim zarobljenikom, na temelju kojega uživa prava po Ženevskoj konvenciji o pravima ratnih zarobljenika.

VIjeće za upravu Iraka uspostavlja sud za ratne zločine kako bi se moglo suditi Sadamu, a optužbe protiv njega mogle bi uključiti genocid i zločine protiv čovječanstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara