Žužul mora otići

Žužul mora otići

AKO JE točno ono što su otkrili novinari Jutarnjeg lista Orlanda Obad i Hrvoje Appelt, to jest, da je ministar vanjskih poslova povrijedio Zakon o porezu na dohodak time što nije uplaćivao porez na najam svoje kuće u Zagrebu, da Poreznoj upravi nije prijavio ugovor o najmu, te da porez ne plaća od 2001., Ivo Sanader mora razriješiti dužnosti Miomira Žužula.

Ako Sanader ne zatraži Žužulovu ostavku, potvrdi li se da je ministar vanjskih poslova varao državu, to znači da i premijer smatra da nisu svi građani na jednak način dužni poštivati zakone naše države. I što bi to onda značilo za samoga premijera nego da ni on nije dorastao odgovornoj funkciji predsjednika Vlade koji je po Ustavu (članak 112) dužan provoditi zakone?

Primijetivši da je ministar Žužul u imovinskoj kartici prijavio da prima 10 tisuća kuna mjesečno od najma kuće predstavniku Europske komisije u Hrvatskoj i da je ugovor o najmu sklopljen još u listopadu 2001. godine za 3580 eura mjesečno, novinari su zaključili da tu nešto smrdi. U petak 12. ožujka 2004. službeno su ga upitali o najmu kuće.

Ministra je uhvatila panika, pa je najprije pokušao objasniti kako to da je prijavio tako nizak iznos, a onda je požurio uplatiti porez za prošlu godinu. Par dana nakon toga, krenuo je na put u Izrael i sa sobom je uzeo sporne uplatnice. Zašto? Nekako slučajno, izravno po povratku u Zagreb i nakon gostovanja u emisiji HTV1 Meridijan 16, Žužul je novinarima koji su ga čekali pokazao uplatnice.

Tada se vidjelo da je porez za 2003. plaćen zaista 12. ožujka, iako je toga dana novinarima rekao da je porez platio ranije i da je to sto posto sigurno. Dakle, ako je tako, lagao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li sumnjati u korektnost novinara Jutarnjeg s obzirom da se oslanjamo na njihov rad kako bismo prozivali ministra? Ne. Radi se o dobrim i provjerenim profesionalcima. I nije prvi puta da kolegica Orlanda Obad razotkriva kako vladajući iznose neistine o svojoj imovini.

Sjetite se slučaja Ankice Lepej i laži Tuđmanovih kada se otkrilo da imaju neprijavljena sredstva u Zagrebačkoj banci. Bilo je to veliko novinarsko otkriće Orlande Obad koje je kasnije nagradilo Hrvatsko novinarsko društvo. Izgleda da se priča ponavlja jer, kao što je šikanirana gospođa Lepej, tako se sada pokreće lov na vještice na one koji su poslužili kao izvori novinarima Jutarnjeg lista.

Naizgled, ništa se bitno nije promijenilo, ma koliko bi nas premijer Sanader želio uvjeriti da se pred nama pojavio obnovljeni HDZ. Ista je to pjesma. Političari varaju, građane se maltretira, novinare opet špijunira.

Stoga, ruke na sunce, ministre Žužul. Pokažite, ako možete, čisti obraz. Desetak je ljudi u Poreznoj upravi reklo da imaju dokaze da niste platili porez. Dokažite, bez da se u Poreznoj upravi ne dogodi naknadno falsificiranje vaših dokumenata, da niste varali državu. Ako ne, otiđite. Dosta je već bilo laži i lopovluka.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara