Ako postoji život na Marsu - onda smo ga mi tamo poslali, tvrdi američki znanstvenik

Piše:
petak, 26.3.2004. 08:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ako postoji život na Marsu - onda smo ga mi tamo poslali, tvrdi američki znanstvenik NA MARSU ima života, rekao je američki znanstvenik na konferenciji o Mjesecu i planetima, ali nažalost, riječ je samo o mikrobima koje su donijeli svemirski brodovi, piše New Scientist.

"Vjerujem da na Marsu ima života, a mi smo ga tamo poslali", rekao je Andrew Schuerger sa Sveučilišta Florida na nedavnoj znanstvenoj konferenciji u Houstonu.

Schuerger tvrdi da su od svih svemirskih sondi koje su poslane na Mars, jedino dva Vikinga poslana 1976., bila sterilizirana kako treba. Sve misije koje su uslijedile nakon toga, uključujući i NASA-ine robote i europski Beagle-2, nosile su mikrobe.

Nakon ispitivanja mogu li zemaljski organizmi preživjeti simulirane uvjete na Marsu i postupak sterilizacije svemirskih brodova, on tvrdi da postoje veliki izgledi da su neki od njih preživjeli do Marsa te da možda još tamo žive.

Ako je površina broda napravljena od materijala koji odbija vodu, voda na površini skuplja se u kapljice koje se smanjuju kako se suše, a u njima se koncentriraju mikrobi koji tako lakše prežive.

Većina mikroba koji bi preživjeli putovanje od Zemlje do Marsa, vjerojatno bi ubrzo uginula, ali to nije posve sigurno. Slike i kemijski dokazi pokazuju da je na Marsovu tlu možda dugo postojala slana voda, a možda je ima još i danas, pa bi tako organizmi sa Zemlje mogli pronaći put do vlažnog okoliša gdje bi rasli.

"Vjerojatno neće preživjeti na temperaturi od -73 Celzijusova stupnja i u sumpornoj kiselini", dodao je Jeff Kargel iz centra za geološka istraživanja. No, dodaje: "Možda i bi. I možda smo napravili nešto doista strašno."