AMERIKANCI, BRITANCI I FRANCUZI PROTIV SOCIJALNIH DAVANJA U FRANCUSKOJ

Piše:
ponedjeljak, 19.4.2004. 17:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Amerikanci i Britanci koji su uvijek spremni za svađu s Francuzima, pa i kada je posrijedi gastronomija, načinili su kratko primirje na gastronomskom festivalu koji se održava nedaleko od Oxforda, upozoravajući na "smiješne namete" koji pritišću francusku gastronomiju.

"U Francuskoj restoran ne može donositi zaradu uz postojeće zakone. Premda puno radimo, gotovo ništa ne zaradimo", kaže sudionik festivala, Britanac koji je vlasnik dvaju restorana u Parizu.

Američki gastronomski znalac Barbara Kafka drži da francuske vlade žele "ubiti koku koja nosi zlatna jaja". "Unište li ugostitelje, uništit će i velik dio gospodarstva. Stranci dolaze u Francusku i zbog njezine kuhinje", kazala je na francuskom, dodavši da "baciti francusku gastronomiju na koljena znači otvoriti vrata fast-foodu".

No čim je riječ zašla o utjecaju francuske gastronomije u svijetu, Britanci i Amerikanci su spremno osudili bahatost nekih Francuza u inozemstvu, nedostatak kreativnosti francuske kuhinje koja se, po njihovu mišljenju, okamenila u svojoj tradiciji i izrazili žaljenje što više nema dobrih malih seoskih gostionica u kojima se dobro jelo.

Anglosaksonci i Francuzi zajednički su upozorili na nedovoljnu suradnju francuskih vlasti koje ne daju vize mladim kuharima koji se žele usavršavati u Francuskoj, onemogućavajući tako promidžbu Francuske kuhinje vani.

Profesor na Oxfordu, povjesničar i filozof Theodore Zedin, veliki poznavatelj Francuske, kaže da treba "obnoviti restoran" u smislu usluge i kulture. "Danas je restoran mjesto za susrete. Želimo stvoriti novi društveni život u kojemu će hrana imati središnje mjesto". "Kao što su u XIX. stoljeću bistroi bili mjesta na kojima su se okupljali slikari", podsjetio je.

(Hina) xvrad ysb

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije