AMERIKANCI, BRITANCI I FRANCUZI PROTIV SOCIJALNIH DAVANJA U FRANCUSKOJ
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci i Britanci koji su uvijek spremni za svađu s Francuzima, pa i kada je posrijedi gastronomija, načinili su kratko primirje na gastronomskom festivalu koji se održava nedaleko od Oxforda, upozoravajući na "smiješne namete" koji pritišću francusku gastronomiju.
"U Francuskoj restoran ne može donositi zaradu uz postojeće zakone. Premda puno radimo, gotovo ništa ne zaradimo", kaže sudionik festivala, Britanac koji je vlasnik dvaju restorana u Parizu.
Američki gastronomski znalac Barbara Kafka drži da francuske vlade žele "ubiti koku koja nosi zlatna jaja". "Unište li ugostitelje, uništit će i velik dio gospodarstva. Stranci dolaze u Francusku i zbog njezine kuhinje", kazala je na francuskom, dodavši da "baciti francusku gastronomiju na koljena znači otvoriti vrata fast-foodu".
No čim je riječ zašla o utjecaju francuske gastronomije u svijetu, Britanci i Amerikanci su spremno osudili bahatost nekih Francuza u inozemstvu, nedostatak kreativnosti francuske kuhinje koja se, po njihovu mišljenju, okamenila u svojoj tradiciji i izrazili žaljenje što više nema dobrih malih seoskih gostionica u kojima se dobro jelo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Anglosaksonci i Francuzi zajednički su upozorili na nedovoljnu suradnju francuskih vlasti koje ne daju vize mladim kuharima koji se žele usavršavati u Francuskoj, onemogućavajući tako promidžbu Francuske kuhinje vani.
Profesor na Oxfordu, povjesničar i filozof Theodore Zedin, veliki poznavatelj Francuske, kaže da treba "obnoviti restoran" u smislu usluge i kulture. "Danas je restoran mjesto za susrete. Želimo stvoriti novi društveni život u kojemu će hrana imati središnje mjesto". "Kao što su u XIX. stoljeću bistroi bili mjesta na kojima su se okupljali slikari", podsjetio je.
(Hina) xvrad ysb
"U Francuskoj restoran ne može donositi zaradu uz postojeće zakone. Premda puno radimo, gotovo ništa ne zaradimo", kaže sudionik festivala, Britanac koji je vlasnik dvaju restorana u Parizu.
Američki gastronomski znalac Barbara Kafka drži da francuske vlade žele "ubiti koku koja nosi zlatna jaja". "Unište li ugostitelje, uništit će i velik dio gospodarstva. Stranci dolaze u Francusku i zbog njezine kuhinje", kazala je na francuskom, dodavši da "baciti francusku gastronomiju na koljena znači otvoriti vrata fast-foodu".
No čim je riječ zašla o utjecaju francuske gastronomije u svijetu, Britanci i Amerikanci su spremno osudili bahatost nekih Francuza u inozemstvu, nedostatak kreativnosti francuske kuhinje koja se, po njihovu mišljenju, okamenila u svojoj tradiciji i izrazili žaljenje što više nema dobrih malih seoskih gostionica u kojima se dobro jelo.
Profesor na Oxfordu, povjesničar i filozof Theodore Zedin, veliki poznavatelj Francuske, kaže da treba "obnoviti restoran" u smislu usluge i kulture. "Danas je restoran mjesto za susrete. Želimo stvoriti novi društveni život u kojemu će hrana imati središnje mjesto". "Kao što su u XIX. stoljeću bistroi bili mjesta na kojima su se okupljali slikari", podsjetio je.
(Hina) xvrad ysb
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati