Amerikanka prva svemirska turistkinja

Piše:
subota, 26.8.2006. 09:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Amerikanka prva svemirska turistkinja AMERIKANKA iranskog podrijetla Anousheh Ansari postat će prva žena koja će otići u svemir kao turist, priopćila je tvrtka Space Adventures koja s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos organizira putovanja.

Japanski poduzetnik Daisuke Enomoto, koji je trebao otputovati na 10-dnevnu misiju raketom Sojuz, nije prošao liječnički ispit.

"Prva ženska sudionica (turističkog) svemirskog leta poletjet će 14. rujna 2006. godine sa Bajkonura prema Međunarodnoj svemirskoj stanici", zajedno s ruskim i američkim astronautima Mihailom Tjurinom i Michael Lopezom Alegriom, priopćeno je.

Ansari (39) je predsjednica i i suosnivateljica Prodea Systems Incorporated. Ona će biti četvrta osoba i prva žena koja plaća svoj put u svemir. Prije nje to su učinili Dennis Tito u travnju 2001. godine, Južnoafrikanac Mark Shuttleworth u travnju 2002. godine te Amerikanac Greg Olsen u listopadu 2005.

Prema nekim izvorima, za izlet u svemir "turisti" plaćaju oko 20 milijuna dolara, što je cijena lansiranja Sojuza u svemir. Ruska strana nikada nije dopustila objavljivanje pojedinosti ugovora.