Andy Warholl - Slovak?

Piše:
četvrtak, 22.4.2004. 15:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MALO je poznato da Slovaci, poput Hrvata, imaju veliku dijasporu, a isto tako malo je onoh koji znaju da je slavni (pokojni) američki i svjetski postmodernistički umjetnik Andy Warhol u stvari Slovak, imenom i pretimenom Andžej Varhola?

Slovaci imaju veliku dijasporu "zahvaljujući" dugoj tradiciji iseljavanja koja je kulminirala tijekom 18. i 19. stoljeća. Naime, kako stoji u napisu Josipa Mosera objavljenom u časopisu za zdrav život i okoliš Una terra, Slovaka više živi u tuđini no u matičnoj domovini. Zanimljiv je svakako podatak da u rodnom mjestu utemeljitelja popo-arta Andyja Warhola ili Andžeja Varhola postoji danas reprezentativni muzej s originalnim djelima umjetnika koji je obilježio kraj dvadesetog stoljeća.

Slovaci navodno strahuju da bi ulazak njihove zemlje u Europsku Uniju mogao ugroziti njihovu nacionalnu opstojnost. Prevedeno na razumljiv jezik, boje se da bi većina umjesto Andžeja mogli postati - Andyji! Je li zato, sklapati brakove "nacionalno" nepisano pravilo? Je li bojazan opravdana? Naim, iz statističkih podataka vidljivo da je u zemlji dosad sklopljeno tek negdje oko 5.000 "mješovitih brakova". Puno ili malo?
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije