Bono napisao pjesmu za film Jima Sheridana "In America"

Piše:
četvrtak, 5.2.2004. 12:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Bono napisao pjesmu za film Jima Sheridana "In America" KAD JE Bono, pjevač grupe U2, pristao napisati pjesmu za novi film Jima Sheridana "In America" jedini uvjet bio je da riječi i glazba budu u skladu s melankoličnom završnom scenom.

No zašto bi se Bono, frontmen najveće grupe na planetu, čovjek koji je bio nominiran za mnoge Grammyje i Nobelovu nagradu za mir, uopće zamarao pisanjem pjesama za filmove?

"Film je dio moje izobrazbe", rekao je nedavno Bono u društvu sa Sheridanom u holivudskom hotelu Chateau Marmont. "Kako sam odrastao u sjevernom dijelu Dublina, sva moja znanja o umjetnosti i kulturi dolazila su iz glazbe i pjesama", dodao je on.

Film "In America" djelomično je autobiografski, redatelj je prizvao svoja sjećanja na smrt brata i na osamdesete kad je sa ženom i dvije kćeri iz Irske otišao u New York.

Bono je završnu pjesmu "Time Enough For Tears" počeo raditi nakon što je pogledao prvu verziju filma, koristeći elemente glazbe koju su napisali Maurice Seezer i Gavin Friday. Uspavanku na odjavnoj špici pjeva Andrea Corr iz irske pop grupe The Corrs.

"Mi Irci izvrsni smo u pjevanju pjesama o smrti. Smrt je ono zbog čega su sve te irske pjesme tako melankolične", šali se Bono.

Sheridan kaže da publika neće interpretirati film kroz pjesmu, ali da će ako je duže sluša dobiti još jednu perpektivu.

Bono je sam i s U2 napisao pjesme za mnoge filmove, uključujući "Bande New Yorka", "Grad anđela" i bondovsko "Zlatno oko".

Za neke od njih Bono kaže da su obične promotivne pop pjesme koje nisu povezane s filmskom pričom, poput "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me" iz "Batmana" i "Elevation" iz filma "Lara Croft: Tomb Raider".

Draže su mu pjesme koje je pisao za određeni film, primjerice rock balada "The Hands that Built America" za "Bande New Yorka".

Za tu je pjesmu U2 prošle godine bio nominiran za Oscara, no pobijedio je Eminem. Iako film "In America" ove godine ima tri nominacije za Oscara (najbolja glumica - Samantha Morton, najbolji sporedni glumac - Djimon Hounsou, najbolji originalni scenarij), Bonova pjesma nije nominirana.

Bono i Sheridan dugogodišnji su prijatelji, Bono je još kao tinejdžer pjevao u redateljevu kazalištu u Irskoj.

"Jim je moj mentor. Imam osjećaj da je oduvijek sa mnom. Ovaj film nije pokušao prodati samo meni, već svima koje bi slučajno sreo u nekom pubu u Dublinu u zadnjih pet godina", rekao je Bono.

Dvojica umjetnika ranije su zajedno radili na filmu "Uime oca", kad je Bono s Fridayom i Seezerom napisao pjesmu "You Made Me the Thief of Your Heart", koju je otpjevala Sinead OConnor.

Pripovjedač u filmu "In America" je malena djevojčica koja pokušava pomoći ocu da preboli smrt sina, nazvanog Frankie po redateljevu bratu. U zadnjem prizoru, za koji je Bono napisao pjesmu, ona se u društvu oca pravi da vidi dječaka kako im maše s Mjeseca.

Andreu Corr Bono je izabrao da pjeva "Time Enough for Tears" jer je htio glas koji podsjeća na djevojčicu u filmu. "Nismo željeli da pjeva kao pop pjevačica već pomalo poput djeteta", kaže Bono.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije