Britanci znaju: Provjerite kojih deset pjesama su najbolje u posljednjih 15 godina

KLJUČNI PODACI
  • NME su proglasili deset najboljih pjesama u posljednjih 15 godina
Piše: B.M.
nedjelja, 16.10.2011. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Britanci znaju: Provjerite kojih deset pjesama su najbolje u posljednjih 15 godina

Screenshot: Youtube

UGLEDNI britanski glazbeni magazin NME postoji već 15 godina, a u slavljeničkom tonu odlučili su izabrati deset najboljih pjesama napravljenih u proteklih 15 godina. Na deseto mjesto smjestio se Pete Doherty, odnosno The Libertines s pjesmom "Time For Heros". Radi se o singlu s debi albuma Libertinesa "Up The Bracket", koji je ubrzo postao njihov glavni adut. Doherty je stvar napisao u svibnju 2001. godine nakon jednog prosvjeda.

Deveto mjesto zauzima The Verve, s pjesmom "Bitter Sweet Symphony". Jedan od najvećih hitova 90-ih podsjeća zapravo na brutalnost života, robovanje novcu i konačnu smrt. Amy Winehouse zauzela je osmo mjesto napravivši hit o tome kako ju je njezin bivši menadžment htio poslati na odvikavanje, kojem je odlučno rekla ne. Hot Chip s pjesmom "Over And Over" našli su se na sedmom mjestu, a The White Stripes na šestom, s hitom "Fell In Love With A Girl".

Peto mjesto drže sjajni Killersi s pjesmom "Mr. Brightside", a to je ujedno i prva pjesma koju su dečki napisali zajedno na njihovoj prvoj probi. The Strokes i pjesma "Last Nite" 2001. žarili su i palili te završili na 4. mjestu NME ljestvice. Veseli Outcast i njihov hit "Hey Ya!" možda vas je više puta rasplesao, no zapravo progovara o problemima. Dečki su ovim hitom postali planetarno popularni.

Drugo mjesto čvrsto drže sjajni Arcade Fire i njihov hit "Rebellion (Lies)", kojim su istaknuli kako treba uvijek misliti svojom glavom i buniti se jer je pobuna važna. Prvo mjesto uvjerljivo drži Radiohead s hitom "Paranoid Android". Pjesma je to s njihovog trećeg albuma, a nastala je kao od šale. Dečki su se navodno "zgazili" i umirali od smijeha radeći na istoj. Ipak, pjesma je osvojila i publiku i kritiku te postala najbolja stvar u posljednjih 15 godina.