Bush ili Kerry? Teško predvidjeti prema prodaji maski za noć vještica

Piše:
petak, 1.10.2004. 02:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ČINI se da datum održavanja američkih predsjedničkih izbora i Noć vještica nisu slučajno vrlo blizu još od prve pobjede Ronalda Reagana, prodaja gumenih maski za Noć vještica s likovima republikanskih i demokratskih kandidata uvijek je precizno predskazivala idućeg predsjednika.

Prema podacima internet-trgovine Buycostumes.com, za ovogodišnje izbore dosad vodi George W. Bush.

Naime, do četvrtka je 55 posto maski prodanih putem te internet stranice bilo s likom Busha, a 45 posto s likom njegova protivnika Johna Kerryja.

Do sada je prodaja maski bila stopostotno točna i nemamo razloga da vjerujemo da će ova godina biti iznimka, kaže rukovoditelj te internet trgovine Daniel Haight, a s njegovom se anketom slaže i većina istraživanja javnog mnijenja.

Buycostumes.com se prodajom predsjedničkih maski počeo baviti 2000. godine. Te se izborne godine 57 posto prodaje odnosilo na maske George W. Busha, a 43 posto njegovog tadašnjeg takmaca Ala Gorea.

Za prijašnje je izbore Buycostumes.com podatke prikupio od pet različitih proizvođača te 12 trgovina širom Amerike.

No, vlasnik trgovine Joke Shop u gradu Waukesha Jeff Campbell kaže da ukoliko bi to bilo istina, pobjednik na ovim izborima bio bi Richard Nixon, jer je njegova maska godina jedna od najpopularnijih u njegovom dućanu.